Tomašević Filipoviću: Kako vam nije neugodno?

Foto: Jurica Galoić, Marko Prpić/Pixsell

ZAGREBAČKA gradska skupština prihvatila je prijedlog da se Zagreb dugoročno zaduži za iznos od 326.5 milijuna kuna, što će iskoristiti za kapitalna ulaganja, a ugostiteljima je produljena mogućnost da uz naknadu koriste proširene terase na javnim površinama.

Nije to novi kredit

Pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik izvijestila je da se ne radi o novom kreditu, nego zaduženju koje je planirano, a takvo je zaduženje Gradska skupština već usvojila kod prvobitnog prijedloga proračuna za 2021. godinu.

“Ovi uvjeti su istovjetni onima po kojima se Grad zadužio 2020. godine, a sredstva bi se iskoristila za kapitalna ulaganja”, istaknula  je Juroš Pečnik dodavši da će se dugoročno zadužiti po fiksnoj kamati od 1.9 posto godišnje kod zajednice banaka - OTP banke, Zagrebačke banke, Erste&Steiermärkische banke te Privredne banke Zagreb.

Filipović ga neće podržati, prošle godine je

Tom se zaduženju usprotivio klub HDZ-a i HSLS-a, a Davor Filipović rekao je da ga neće podržati jer je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavljivao uštede, a onda se u pet mjeseci zadužio za više od 700 milijuna. 

“Svaki mjesec zadužujete naš grad za 150 milijuna kuna”, ustvrdio je Filipović, na što ga je Tomašević podsjetio da je HDZ u prosincu prošle godine podigao ruku upravo za taj kredit, koji je bio predviđen u prijedlogu proračuna za 2021. godinu.

"Sad ćete glasati protiv nečega za što ste prošle godine digli ruku"

 

“Vi ćete sada glasati protiv nečega za što ste digli ruku prije godinu dana. Kako vam nije neugodno?” upitao ga je Tomašević i pojasnio da Zagreb mora dići taj kredit kako bi imao prihode koje je izglasala Skupština u prošlogodišnjem prijedlogu proračuna. 

Skupština je prihvatila i prijedlog da se ugostiteljima, kojima je zbog pandemije dopušteno da postave proširene otvorene terase na površinama javne namjene, produži mogućnost da je koriste do 30. lipnja 2022. uz plaćanje naknade Gradu Zagrebu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više