Tomašević: Ne odustajemo. Mjeru ćemo ukinuti, dat ćemo više vremena roditeljima

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

VISOKI upravni sud odlučio je danas da je odluka Grada Zagreba o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj odgojitelj nezakonita, na što je gradonačelnik Tomislav Tomašević izrazio razočaranje poručivši kako sud ipak nije osporio mijenjanje odluke o mjeri pa će to Grad i učiniti. Kasnije se oglasio i na Facebooku i poručio da će Grad donijeti novu odluku za postojeće korisnike, no s duljim periodom prilagodbe.

"Današnja odluka Visokog upravnog suda o ukidanju odluke kojom smo smanjili naknade za roditelje odgojitelje i ukinuli mjeru za one s djecom starijom od 7 godina u obrazloženju donosi i nekoliko jako važnih utvrđenja koja nam omogućuju da se mjera transformira, ali u nešto dužem roku od onog kojeg smo planirali", napisao je Tomašević na Facebooku.

"Sud smatra da je prilagodba trebala biti duža"

Navodi i da je sud rekao da je odluka nove gradske vlasti imala legitiman cilj i da je bila u javnom interesu te da se ne radi o retroaktivnosti, kao i da se kod mjere roditelj odgojitelj ne radi o stečenim pravima.

"Sud je rekao da se radi o novčanoj pomoći koja je data kao privilegij obiteljima s troje i više djece od strane bivše gradske vlasti", piše Tomašević.

U odluci suda se navodi i da je autonomija nove gradske demokratski izabrane vlasti da smanjuje iznos novčane naknade, pa i ukida za one roditelje koji imaju djecu stariju od 7 godina, kao i da sud smatra da je trebalo ostaviti više vremena za prilagodbu, piše Tomašević.

"Teško je provoditi promjene, ali ćemo ustrajati"

To sve zajedno znači da ostaje na snazi odluka da se ne prihvaćaju novi zahtjevi za mjeru roditelj odgojitelj te da će Grad donijeti novu odluku za postojeće korisnike mjere s istim ciljevima kao i kod ukinute, no s duljim periodom prilagodbe, piše Tomašević.

"Situacija u kojoj na mjeru roditelj odgojitelj godišnje ide čak pola milijarde kuna, dok s druge strane imamo nedovoljne kapacitete u dječjim vrtićima, je nepravedna. U ovom društvu teško je provoditi promjene, ali mi ćemo ustrajati. Ova odluka suda ostavlja nam mogućnost da cilj koji podržava većina Zagrepčanki i Zagrepčana na kraju i ostvarimo", piše Tomašević.

Pročitajte više