Tomašević prvi put objavio: Grad duguje 8.2 milijarde kuna. Moguća su poskupljenja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZAGREBAČKI gradonačelnik Tomislav Tomašević na sjednici Gradske skupštine prvi put je objavio koliki je ukupni dug Grada Zagreba. 

Dug iznosi čak 8.2 milijarde kuna. 

"Nakon što smo napravili sve analize, prvi put ću reći koliki je konsolidirani dug koji smo naslijedili - taj dug je čak 8.2 milijarde kuna, i to samo prema financijskim institucijama i državi. To je jednako 100 posto godišnjih prihoda Grada Zagreba", rekao je Tomašević kazavši i da dospjele obveze iznose 860 milijuna kuna. 

 

“Dug se odnosi samo na dugove financijskim institucijama i državi, a od ukupnog iznosa najveći dio duga je Zagrebačkog holdinga, 4,9 milijardi. Dug grada je 2,4 milijarde kuna, a 0,9 milijardi kuna je dug ZET-a", kazao je i dodao da, povrh toga, dospjele neplaćene obveze grada iznose 860 milijuna kuna.

Te je podatke Tomašević nabrojao odgovarajući zastupnicima oporbe, istaknuvši da je gradskim vlastima “dosta njihovog soljenja pameti", nazvavši apsolutno licemjernima njihove kritike zbog neplaćanja dugova. 

Poskupljenja su moguća

"Zagreb je trošio više nego što je imao u proračunu", ustvrdio je Tomašević u izjavi novinarima.

Objasnio je da je takav iznos duga napravljen unatoč zakonskoj zabrani da dug prelazi više od 20 posto godišnjih prihoda.

Na pitanje kako misli grad izvući iz te situacije, Tomašević je izjavio kako su sve opcije na stolu, a da će detalji o promjenama biti prezentirani u sljedeća dva tjedna.

Kada je riječ o poskupljenjima, Tomašević je rekao da je sve moguće. ''Radimo analize. Jednostavno ništa nije isključeno'', kazao je Tomašević i dodao da je problem i u servisiranju duga.

Tomašević je istaknuo da će grad, unatoč tome, funkcionirati, ali ga ne mogu ostaviti više s ovakvim modelom, što se tiče grada i gradskih poduzeća. 

''Holding je zabilježio gubitak prošle godine nekoliko milijuna kuna. To je trend koji traje pet godina. To je najveći problem, veći od veličine duga'', istaknuo je.

"Od ukupnog konsolidiranog duga, 4.9 mlrd. kn je dug Zagrebačkog holdinga prema financijskim institucijama i državi, 2.4 mlrd. kn je dug Grada Zagreba i 0.9 mlrd. kn je dug ZET-a", rekao je još Tomašević.

Tomašević je istaknuo da će grad, unatoč tome, funkcionirati, ali ga ne mogu ostaviti više s ovakvim modelom, što se tiče grada i gradskih poduzeća. 

Rekao je i da "nije tajna da u Holdingu imamo ljude koji ništa ne rade".

Grad još uvijek nije razmatrao uvođenje online nastave 

Upitan razmišlja li o uvođenju online nastave u školama zbog stanja s pandemijom, odgovorio je kako Grad još uvijek nije razmatrao da se nakon sljedećeg tjedna nastavi online nastava. 

"Mislim da su to krajnje mjere i volio bih da ih se izbjegne", poručio je i najavio da će se o svemu nastaviti konzultirati s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. 

Aktualni sat sjednice Gradske skupštine obilježile su kritike oporbe upućene gradonačelniku, a uoči sata oporbeni zastupnici zahtijevali su da se rasprava o Holdingu održi na početku sjednice, što zastupnička većina nije usvojila.

Tomašević je potvrdno ogovorio na pitanje zastupnika Marijana Tomurada (Stranka rada i solidarnosti) hoće li Grad uspjeti ukloniti nagomilani glomazni otpad u Sesvetskom Kraljevcu do isteka roka za privremeno skladištenje. 

"To skladište u Sesvetskom Kraljevcu se prazni od glomaznog otpada i trebalo bi  biti ispražnjeno u roku. Što se tiče drugih privremenih rješenja, analiziram ih dok ne dobijemo dozvole za drobilice", rekao je.

Pročitajte više