Tomaševićev šef Holdinga smijenio Bandićevog šefa GSKG

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NIKOLA VUKOVIĆ, novi šef Holdinga kojeg je imenovao gradonačelnik Tomislav Tomašević, smijenio je sinoć direktora GSKG Joška Jakelića.

Podsjetimo, jedan od najbližih suradnika Joška Jakelića Neven Blažević osumnjičen je za uzimanje mita te je uhićen i nalazi se u istražnom zatvoru. Sumnja se da je namještao milijunske poslove tvrtkama na hitnim intervencijama i obnovi zgrada kojima upravlja GSKG.

"Skupština trgovačkog društva Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o., zastupana po predstavniku člana, predsjedniku Uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o. Nikoli Vukoviću, s danom 18. lipnja 2021. godine opozvala je Joška Jakelića s funkcije direktora tog društva. Za vršitelja dužnosti direktora Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva d.o.o. imenovan je Marko Šarić, dosadašnji direktor Sektora financijsko-računovodstvenih poslova u GSKG-u, koji će tu funkciju obnašati do okončanja postupka javnog natječaja za izbor direktora i odabira direktora trgovačkog društva Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o.", potvrđeno je jutros iz Holdinga.

Jakelić vodi tu tvrtku koja je sastavni dio Holdinga još od 2005. godine. Radi se o čovjeku koji je bio blizak pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću. 

Objavljene tajne snime USKOK-a

Još sredinom rujna prošle godine istražitelji su počeli tajno nadzirati Nevena Blaževića. Osim što su pod nadzor stavljeni Blaževićevi telefoni, jedan od prislušnih uređaja postavljen mu je i u ured.

U Blaževićevom uredu, sobi 114, u sjedištu GSKG na Savskoj cesti u Zagrebu, istražitelji su tako čuli dogovore s građevinarima i snimili što je sve šef za hitne radove od njih dobivao. Bilo je tu, kako piše Telegram, odjeće, majica s likom Putina, pića, ali i provizije koju je primao nakon što bi im sredio unosne poslove na obnovi Zagreba.

USKOK tvrdi da je Davoru Režeku dodijelio radove vrijedne više od milijun kuna. Čim je počela realizacija tog dogovora, u tajno snimljenim razgovorima zabilježeno je kako Režek govori Blaževiću da će doći k njemu u ured i "donijeti ono što se treba donijeti". Istražitelji su čuli i kako Blažević govori svom šefu, direktoru GSKG Jošku Jakeliću, da je upravo Režek bio kod njega zbog tog posla. Blažević je, snimljeno je dalje, objašnjavao da je prikupio ponude za tu sanaciju, a zatim od Režeka tražio "realniju ponudu".

"Buraz mi ne služi samo da uzima rakiju i 2.5 posto"

Snimani su i razgovori sa Slavišom Veljkovićem i Mariom Jurinićem. Veljković je ukazao Blaževiću kako je svjestan da će morati plaćati određeni postotak od vrijednosti ugovorenih radova.

U razgovoru s Veljkovićem oko popravka dimnjaka i svjetlarnika u Boškovićevoj ulici u središtu Zagreba, Blažević mu je najprije rekao da vrijednost radova ne bi trebala viti viša od 90 tisuća kuna. Na to Veljković uzvraća: "Bit će koliko god ti odrediš."

Veljković je svojoj knjigovotkinji jednom prilikom javio i da mu "Blažević ne služi samo da mu donosi rakiju i isplaćuje 2.5 posto, već i da požuruje naplatu njegovih računa", piše Telegram. Blaževića je tad oslovio s "Buraz".

"Zašto kuverte ne dolaze?"

Na jednom sastanku koji su Blažević, Režek i nepoznati muškarac, kojega su zvali Jozo, imali u Blaževićevom uredu tema je bio stan, ali i kuverte, piše Jutarnji.

"Blažević Režeka drži za sebe jer od njega uzima najviše love. Žali se Blažević da više ne nosiš kuverte", rekao je "Jozo" Režeku.

Za što ih sve tereti USKOK?

Podsjetimo, USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv šefa Odjela za hitne popravke u GSKG-u Nevena Blaževića zbog primanja mita te vlasnika građevinskih tvrtki Davora Režeka, Marija Jurinića i Slaviše Veljkovića za davanje mita.

Ravnateljstvo policije je priopćilo da je riječ o višemjesečnom kriminalističkom istraživanju koje su dovršili policajci riječkog PNUSKOK-a u koordinaciji su USKOK-om.

USKOK je, ne navodeći identitete osumnjičenika, priopćio da 54-godišnjeg Blaževića kao voditelja dispečerskog centra hitnih popravaka Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG) i predsjednika Povjerenstva za listu izvoditelja GSKG sumnjiči da je od početka 2020. do sredine lipnja 2021. osiguravao ostalim osumnjičenicima dodjeljivanje građevinskih poslova te hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem GSKG.

Blažević se, dodaje tužiteljstvo, sumnjiči i kako je požurivao naplatu računa i osiguravao ostalim osumnjičenicima pružanje drugih usluga te da je pritom koristio svoja saznanja o planiranim rekonstrukcijama, sanacijama zgrada i provođenja hitnih intervencija na objektima pod upravljanjem GSKG koje se financiraju iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana.

USKOK nadodaje da su Režek (49), Jurinić (57) i Veljković (51) zauzvrat Blaževiću isplaćivali proviziju u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla.

Blaževićeva pogodovanja Režeku, Juriniću i Veljkoviću očitovala su se kroz pokazivanje ponuda ostalih ponuđača kako bi osumnjičeni vlasnici građevinskih tvrtki mogli prilagoditi i dostaviti povoljniju ponudu.

Uz to, precizira Ravnateljstvo policije, Blažević je s trojicom vlasnika građevinskih tvrtki dogovarao izravno ugovaranje, prioritetno angažiranje kod hitnih intervencija i prioritetnu naplatu izvedenih radova u odnosu na maksimalni zakonski rok.

Blažević se sumnjiči i da je obavještavao Režeka o aktualnim poslovima građevinskih radova i pokazivao mu ponude drugih ponuditelja radi sačinjavanja povoljnije ponude, dok je Režek zauzvrat Blaževiću isplaćivao proviziju i rekonstruirao stan, bez naplate usluge radova.

USKOK naglašava da je Blažević u travnju 2020. zaposlio Režekovu suprugu u GSKG-u putem agencije, dok Ravnateljstvo policije navodi da je Blažević tijekom studenog iste godine ishodio da se Režekovoj supruzi zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Režek je zauzvrat Blaževiću obnovio stan, ističu policija i tužiteljstvo.

USKOK je precizirao da je Blažević s Jurinićem dogovarao dodjelu poslova na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima na zgradama pod upravljanjem GSKG pod uvjetom da mu Jurinić isplati proviziju od 10 posto, kao i da u njegovom stanu obavi radove bez naplate usluge radova.

Blažević je također, ističe USKOK, dogovorio s Veljkovićem dodjelu unosnih građevinskih poslova na zgradama pod upravljanjem GSKG i prioritetnu isplatu uspostavljenih računa za proviziju od 2.5 posto od vrijednosti ugovorenih poslova.

Pročitajte više