Rekordne temperature u Tokiju, gradu prijeti nestašica struje

Ilustracija: EPA

JAPANSKE vlasti upozorile su na moguću nestašicu struje, javlja AFP i dodaje da Tokio bilježi rekordno visoke temperature, s najkraćom kišnom sezonom u svojoj povijesti.

"Molimo javnost da u večernjim satima smanji potrošnju električne energije jer su u širem području Tokija rezerve struje na najnižoj razini", poručio je pomoćnik glavnog tajnika japanske vlade Yoshihiko Isozaki.

Vlada je također građanima savjetovala da se zaštite od vrućine kako bi izbjegli toplinski udar.

Japanka: Nikad nije bilo ovako vruće u lipnju

U Tokiju su se temperature popele do 35 Celzijevih stupnjeva, a sve do nedjelje neće padati ispod 34 stupnja, izvijestila je Japanska meteorološka služba (JMA). U selu Isesaki, oko 100 kilometara sjeverno od Tokija, zabilježeno je 40 stupnjeva.

JMA također dodaje da je kišno razdoblje u regiji Kanto, gdje se nalazi Tokio, završilo 22 dana ranije od uobičajenog. Sezona kiša završila je i u središnjem dijelu zemlje te na dijelu otoka Kyushu.

"Nakon sezone kiša veliki broj ljudi nije se još naviknuo na vrućinu te postoji rizik od toplinskog udara", upozorava JMA. Svake godine su mjeseci srpanj i kolovoz topliji, kazala je 58-godišnja Asako Naruse, ali je dodala da nikad nije svjedočila tako visokim temperaturama u lipnju.

Pročitajte više

 

Pročitajte više