Traje drugi krug izbora u Turskoj. Evo kako Erdogan i Kilicdaroglu stoje u anketama

0a4cba82-c15e-4148-a8c0-dccff5b1c180.jpg

Turci su u nedjelju započeli glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora, u kojem bi Tayyip Recep Erdogan mogao produljiti svoju vladavinu na treće desetljeće i ustrajati na sve autoritarnijem putu Turske, snažnoj vanjskoj politici i neortodoksnom gospodarskom upravljanju.

Uoči nedjeljnog drugog kruga predsjedničkih izbora sve ukazuje na to da će Recep Tayyip Erdogan (69) ponovno pobijediti i zakoračiti u treće desetljeće na vlasti. 

Iako su uoči prvog kruga ankete ukazivale na to da će ga oporbeni kandidat Kemal Kilicdaroglu spriječiti da osvoji treći mandat, čini se da će vlast ostati čvrsto u Erdoganovim rukama. 

Erdogan je u prvom krugu osvojio 49.5 posto, više nego što se očekivalo, ali nedovoljno da pobijedi u prvom krugu predsjedničkih izbora. Njegov protukandidat Kilicdaroglu je osvojio pet postotnih bodova manje. 

Ankete uoči drugog kruga predviđaju da će Erdogan osvojiti od 52 do 55 posto glasova. 

U tjednima prije prvog kruga parlamentarnih i predsjedničkih izbora 14. svibnja, koje su mnogi analitičari najavljivali kao ključne za povijest Turske, analitičari su predviđali da će uz podršku raznorodne, ali ujedinjene oporbe, Kilicdaroglu napokon okončati dva desetljeća Erdoganove vladavine. 

No pokazalo se da dugovječni turski vođa još uživa narodnu podršku unatoč gospodarskoj krizi i visokoj inflaciji zadnjih godina, ali i bolnim posljedicama razornog potresa iz veljače na jugoistoku zemlje.

Dodatni, ali ne i neočekivan udarac Kilicdarogluu je nanio Sinan Ogan, kandidat ultranacionalističkog saveza ATA koji je u prvom krugu bio treći s oko pet posto osvojenih glasova. Ogan je odlučio u drugom krugu podržati Erdogana.

Glasanje je počelo u 8 ujutro po lokalnom vremenu (05:00 GMT) i završit će u 17 sati (14:00 GMT). Očekuje se da će ishod biti jasan do rane večeri.

Vođa oporbene sekularne Republikanske narodne stranke (CHP) Kilicdaroglu ipak predviđa da će se borba voditi do samog kraja.

Kilicdaroglu skrenuo udesno

On je postigao najbolji rezultat od svih kandidata koji su do danas pokušavali poraziti Erdogana. Uspio je barem djelomično ujediniti prividno nespojivu oporbu, čak i prevladati etničke podjele, ali nije to bilo dovoljno za pobjedu. 

Kilicdaroglu, 74-godišnji političar koji se čini mirniji u odnosu na Erdogana, nakon prvog izbornog kruga osvježio je svoj tim i promijenio planove u najtežem tjednu svoje političke karijere. Odlučio je lupiti šakom o stol i obećao da će se Turska odmah riješiti milijuna sirijskih izbjeglica.

Taj populistički potez u pokušaju da pridobije glasove nacionalista vjerojatno neće dobro sjesti njegovu biračkom tijelu. Skretanje udesno moglo bi ga skupo stajati, osobito kod birača u regijama pretežito nastanjenim Kurdima koji su masovno glasali za njega u prvom krugu.

Očinska figura

Erdogan, s druge strane, ne mijenja svoju dobitnu formulu te se drži suverenističkih, nacionalističkih i islamističkih temelja kojima se služio u protekla dva desetljeća, a ne odustaje ni od nekih kontroverznih politika, primjerice, prijateljskih odnosa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

S obzirom na to da je očuvao odnose s Rusijom, Erdogan je uštedio milijarde dolara na cijeni energenata pa je isticao da je upravo svojim "uravnoteženim" pristupom prema Putinu uspio posredovati u postizanju sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka.

Ankete pokazuju da većina Turaka podržava taj oblik autonomne i neutralne vanjske politike.

Za mnoge turske građane Erdogan je očinska figura, predstavlja stabilnost koju oporba nije uspjela uzdrmati unatoč svim problemima s kojima se suočava sekularna, većinski muslimanska zemlja od 85 milijuna ljudi. 

Pokazalo se da Erdogan, koji uživa tradicionalno visoku potporu među starijim, religioznim biračima u središnjim i pretežito ruralnim dijelovima zemlje, uživa i široku potporu u gradovima na zapadu, pa čak i na pretežito kurdskom istoku zemlje, gdje je Kilicdaroglu inače prevladavao. 

Turske novine Habertürk procjenjuju da politički i kulturno zemlja još nije spremna za promjenu. Čini se da će Erdogan osvojiti treći mandat u drugom izbornom krugu i početi treće desetljeće za kormilom Turske, kojom će, ako pobijedi u nedjelju, upravljati do 2028. godine.

Pročitajte više