Traje sanacija velikog požara kod Trogira, nema širenja vatre

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

SITUACIJA s požarom kod Segeta Gornjeg je dobra, u tijeku je saniranje i čuvanje terena, a s obzirom na dobro stanje na požarištu, vatrogasne organizacije iz drugih županija su otpuštene te se vraćaju u svoje matične postrojbe, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Sinoć od 20 sati, sukladno zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, 55 vatrogasaca s 20 vatrogasnih vozila iz drugih županija i Intervencijskih vatrogasnih postrojbi Zadar i Dubrovnik otpušteni su s požarišta. Tijekom jučerašnjeg dana nije došlo do daljnjeg širenja požara te je za sada procijenjena površina ostala na oko 1600 hektara, većinom trave, niskog raslinja, makije i borove šume te nešto maslina.

Na gašenju je u posljednja 24 sata bilo stalno angažirano oko 120 vatrogasaca s 50 vatrogasnih vozila, što domicilnih vatrogasnih snaga Splitsko-dalmatinske županije, što snaga koje su došle iz Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske županije te iz tri Intervencijske vatrogasne postrojbe HVZ-a Split, Dubrovnik i Zadar. Za gašenje i saniranje požara iz zraka su tijekom dana bila angažirana i tri protupožarna zrakoplova Air Tractora te dva kanadera.

Zračne snage su korištene tako da u zraku u gotovo svakom trenutku bude neki protupožarni zrakoplov, a zbog mogućeg bržeg djelovanja jedan kanader s posadom tijekom cijelog dana bio je stacioniran u Zračnoj luci Split.

Požar kod Trilja, tijekom noći i između Mitla i Rastovca

Požar raslinja jučer je izbio i na otvorenom prostoru na području Krušvar kod Trilja. Njime je zahvaćeno oko pet hektara niskog raslinja te hrastove i borove šume, a zbog blizine naselja zatraženo je angažiranje jednog kanadera te jednog Air Tractora. Od zemaljskih snaga u gašenju požara sudjelovalo je 15 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila iz JVP-a i DVD-a Sinj te DVD-ova Trilj i Dicmo. Požar je ugašen u 18:30.

HVZ napominje kako je noćas u 01:24 ŽVOC Split zaprimio dojavu o požaru raslinja na području između Mitla i Rastovca u blizini granice sa Šibensko-kninskom županijom. Angažirane su sve raspoložive snage iz operativne zone Trogir - JVP i DVD Trogir, DVD-ovi Seget-Vranjica, Okrug i Slatine te od drugih postrojbi iz županije JVP Split i DVD-ovi Gata, Kučiće, Split, Žrnovnica i Podstrana.

Zbog blizine sa Šibensko-kninskom županijom na požarište su upućeni i vatrogasci iz Primoštena i Rogoznice. Tijekom noći na požarištu je bilo 57 vatrogasaca sa 16 vozila. Požar je lokaliziran u 7 sati, a opožarena površina iznosi oko pet hektara, većinom trave i niskog raslinja te nešto borove šume. Osiguranje i sanacija požarišta je u tijeku.

Gori i na području Dubrovačko-neretvanske županije

JVP Dubrovačko Primorje zaprimilo je dojavu jučer u 11 sati o požaru na području Trnovice u blizini granice s BiH. Požar se nošen vjetrom proširio na veće područje zahvativši većinom travu, nisko raslinje i makiju, ali bez ugrožavanja naselja.

U gašenju požara sudjeluje 27 vatrogasaca s osam vatrogasnih vozila iz JVP-a Dubrovačko Primorje te DVD-a Slano, Ston i Ponikve, a gašenje je u tijeku.

Pročitajte više