Traje sastanak Stožera i epidemiologa. Odlučuju o samoizolaciji, evo detalja

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

TRAJE sastanak Stožera i epidemiologa na kojem će glavna tema biti nova pravila za samoizolaciju. 

Očekuje se skraćenje samoizolacije, i to možda na pet dana. O tom potezu Stožer razmišlja prvenstveno zbog velikog broja zaposlenih koji su prisiljeni izostajati s posla zbog samoizolacije, ali i zbog karakteristika omikrona. 

U 11:15 ispred sjedišta MUP-a predstavnici Stožera i HZJZ-a dat će izjave medijima. 

Božinović: Sad je trenutak kada bi se nešto moglo revidirati

Potpredsjednik vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović jučer je kazao da se razmišlja o skraćivanju samoizolacije.

''Sada je trenutak kada bi se nešto moglo revidirati, no s obzirom na još uvijek visoke brojeve novozaraženih ne možemo reći da smo dosegnuli vrhunac epidemije, pogotovo u usporedbi s drugim zemljama'', rekao je Božinović novinarima prigodom primopredaje 28 kombi vozila za prometnu policiju na Policijskoj akademiji.

Poručio je da s optimizmom treba gledati na proljeće i nadati se da nas neće zahvatiti neka nova varijanta koronavirusa. ''Treba gledati da nam se ne optereti zdravstveni sustav'', kazao je. Dodao je kako se ljudi koji dođu u kontakt s omikron varijantom brže zaraze, ali virus brzo odlazi jer se najčešće ne spušta u respiratorni sustav.

Niz zemalja skratio samoizolaciju na pet dana

Osvrnuvši se na mogućnost skraćivanja trajanja karantene, Božinović je najavio da će se u subotu održati važan sastanak s predstavnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

''Postoji prostor da se na nacionalnoj razini stvari postave drugačije, o čemu se intenzivno razgovara i što bismo trebali potvrditi nakon sastanka u subotu'', rekao je.

Božinović je kazao da se razmišlja o skraćivanju samoizolacije i zbog toga što sve više znanstvenih istraživanja to opravdava.

"Niz zemalja skratio je samoizolaciju na pet dana kako ne bi ugrozili javne službe i funkcioniranje države", rekao je, dodavši kako u njegovu resoru nemaju problema s nedostatkom radnika zbog samoizolacija i bolovanja.

"Mi nismo u toj opasnosti, ali razmišljamo", istaknuo je Božinović.

Komentirao i covid-potvrde

Komentirajući preporuku Europske komisije o skraćivanju trajanja covid-potvrda za građane cijepljene s dvije doze, naglasio je da se potvrde mogu izdavati prema pravilima koja vrijede za svih 27 članica Europske unije.

''Moramo izdavati potvrde kako je to propisano pravilima EU, inače ne možete prijeći granicu, a to znači i skraćenje trajanja kada su u pitanju dvije doze i preboljenje'', rekao je Božinović i poručio kako će se tražiti i naći rješenje da se za građane Hrvatske ne mijenja ništa.

 

 

Pročitajte više