Treba li HDZ-ov šef Rebra podnijeti ostavku zbog tri mrtva pacijenta?

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

TROJE ljudi zaraženih legionelom umrlo je u KBC-u Rebro, doznalo se danas iz bolnice iz koje su kazali da ih je ukupno pet zaraženih. Svi zaraženi imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje, navode u KBC-u Rebro. Prva zaraza je zabilježena u travnju, a Ante Ćorušić, HDZ-ov šef KBC-a Rebro, o tome nije obavijesti ni javnost, ni Ministarstvo.

Bolnica se danas oglasila priopćenjem koje potpisuje Ćorušić, a u kojem se navodi da je krajem travnja izolirana legionela iz zaražene pacijentice koja je preminula. Piše i da su preminule još dvije osobe, ali ne navodi se kada točno.

Iz bolnice su zatim najavili konferenciju na medije na kojoj su trebali biti razjašnjeni detalji ovog slučaja. Međutim, pred novinare je izašla specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologije Zrinka Bošnjak koja nije znala odgovore na niz pitanja.

Između ostalog, Bošnjak nije mogla odgovoriti zašto se tek danas saznalo za zarazu, jesu li pacijenti obaviješteni o legioneli, niti kada je umrla posljednja zaražena osoba.

HDZ-ov šef Rebra: Nismo ništa zataškavali

HDZ-ov šef Rebra Ante Ćorušić malo prije konferencije za medije za Telegram je rekao da nisu ništa zataškavali. Prema njegovim riječima, u travnju su kod preminule pacijentice posumnjali na legionelu te odmah obavijestili Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je naložio potrebne mjere.

Kako dalje tvrdi, prvi je put inspekcija HZJZ-a na Rebro stigla 22. travnja. Ćorušić ističe kako je potrebno 10 dana da se legionela laboratorijski potvrdi.

“HZJZ nam je dao privremeni naputak da kroz sustav puštamo vodu zagrijanu do 50 stupnjeva Celzijevih i to smo provodili", rekao je.

U međuvremenu se legionela pojavila kod još petero pacijenata, a tada im je, kaže Ćorušić, HZJZ naredio da vodu griju na 75 stupnjeva i puštaju u cijelom kompleksu. Ćorušić kaže da nastavljaju s pasterizacijom te da redovito mijenjaju perlatore na slavinama i tuševima.

Ministarstvo: Nisu nam ništa javili

Ministar zdravstva Vili Beroš tek je danas doznao za slučajeve legionele, ali ne iz bolnice nego iz medija, rekli su za Index iz Ministarstva. Beroš je zatražio očitovanje od KBC-a Rebro, nakon čega će se oglasiti o slučaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.