Treći dan borbe s požarima u Grčkoj, spašeno mjesto antičkih Olimpijskih igara

Foto: EPA

GRČKE vlasti naredile su još evakuacija na otoku blizu Atene, a vatrogasci su uspjeli ugasiti požar u blizini mjesta održavanja antičkih Olimpijskih igara na zapadnom Peloponezu dok se zemlja bori s požarima već treći dan.

Temperature veće od 40 Celzijevih stupnjeva i snažni vjetrovi potaknuli su više od 150 požara u različitim dijelovima zemlje proteklih dana, uz požare u Turskoj i drugim dijelovima Sredozemlja.

Više sela evakuirano je na otoku Eubeji blizu Atene od utorka. Oko 85 osoba ukrcano je u brod s plaže, dok su gorjeli borovi i uzdizali se oblaci dima. Vlasti su danas evakuirale još ljudi s Eubeje. Odzvanjala su crkvena zvona, što je bilo upozorenje da se vatra približava. Na tom području više od 170 vatrogasaca i šest zrakoplova gase požare.

 

Požar zaprijetio nalazištu antičkih Olimpijskih igara

Jučer su u regiji Peloponez evakuirana dva sela dok je požar bjesnio blizu arheološkog nalazišta antičkih Olimpijskih igara. Nakon što su se cijelu noć borili s požarima, čini se da su vatrogasci uspjeli spasiti to nalazište, a antičko blago je izvan opasnosti, rekla je ministrica kulture Lina Mendoni.

Ta lokacija, s koje olimpijski plamen počinje svoje putovanje do grada domaćina modernim Olimpijskim igrama, jedna je od najpopularnijih grčkih turističkih atrakcija. Požar joj je prijetio i 2007. godine.

Pojačanja su stigla s Cipra i iz Francuske, a očekuje se dolazak dva zrakoplova iz Švedske kasnije danas dok se vatrogasci pripremaju za još jedan težak dan. Požari koji su prijetili kućama na sjevernoj periferiji Atene u utorak su stavljeni pod kontrolu, a vatrogasci i kanaderi i dalje su u tom području.

Pročitajte više

 

Pročitajte više