Trećina novozaraženih je s juga: "Ako se ovako nastavi, mi nećemo moći popustiti"

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

SPLITSKO-dalmatinska županija danas ima veći broj novooboljelih u odnosu na prijašnji period.

"Veći je postotak oboljelih u odnosu na period do sada. Zadnja dva tjedna smo imali deset posto i ispod deset posto. Situacija nije dobra, moramo shvatiti da je virus i dalje među nama, da se ne smijemo družiti na privatnim druženjima kao što imamo sada. Imamo grupiranja vezana za privatna druženja i grupiranja u određenim institucijama. Sve je pod nadzorom, ustanovili smo put širenja, nastojimo to dovesti pod kontrolu, ali ako se nastavimo neodgovorno ponašati, bojim se da će situacija ponovno eskalirati", kazala je dr. Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a SDŽ-a, prenosi Dalmacija danas.

Video: Dalmatinski portal

Virus se brzo širi u splitskom zatvoru.

"Imamo jako dobru suradnju sa zatvorom, rukovodstvo sluša epidemiološke naputke, razboljeli su se iz samoizolacije, u kratkom vremenu se širilo, ali nisu to jaki simptomi. Mi smo uzorke poslali na sekvencioniranje s obzirom na to da se jako brzo virus proširio.

Odmah danas smo aktivirali resurse i išli testirati sve djelatnike i zatvorenike, da vidimo koliko se epidemija raširila", kazala je dr. Karin.

Kako je potvrdila, korona je ušla u nekoliko domova za starije, u ustanovu za osobe s mentalnim i drugim oštećenjima, ali i na dva odjela splitske bolnice.

"Ovo je poziv djelatnicima da se cijepe, a isto tako i poziv posjetiteljima da ne posjećuju roditelje ukoliko njihovi roditelji nisu cijepljeni, odnosno ukoliko ne paze na epidemiološke mjere."

Još uvijek velik broj medicinskog osoblja nije cijepljen, ali to mogu učiniti kad god žele.

Karin kaže da neće moći popustiti ako nastave ove brojke

Evo što kaže o mogućem popuštanju mjera.

"Mi ćemo sve odluke donositi sa Stožerom, ako ćemo imati svaki dan 150 ljudi, onda se nećemo moći otvoriti."

Kazala je da je upravo u tijeku priprema Spaladium arene, koja bi služila za masovnije cijepljenje.

"Upravo smo u uređenju Spaladium arene, ali mi ćemo do 15.3. sigurno krenuti, cjepivo ne očekujemo prije", kazala je.

U Dubrovniku škole idu online

Porast bilježi Dubrovačko-neretvanska županija. Oni imaju najvišu incidenciju.

"Trenutna 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika je 115.3, najviša incidencija je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a najniža u Istarskoj županiji. U Europskoj uniji smo po toj stopi incidencije i dalje na trećem mjestu, nižu incidenciju imaju Finska i Danska", kazao je Capak na presici.

Upitan što je uzrok tom porastu, Capak je istaknuo da je najveći porast zabilježen u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

"Epidemiolozi na terenu kažu da se radi o opuštanju ljudi, o većem broju obiteljskih okupljanja na kojima se ljudi druže", istaknuo je. 

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je da je epidemiološko stanje u hrvatskim školama stabilno, osim u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je nastava prešla na model C te da je zbog pogoršanja na neko vrijeme odgođena relaksacija nastave na sveučilištima.

"Prešli smo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na model C, opet nije priča počela iz škole, nego s privatnim okupljanjima, što su epidemiolozi vrlo točno utvrdili", rekao je ministar novinarima prije užeg kabineta vlade, dodavši kako se nada da situacija u toj županiji neće dalje eskalirati.

Pročitajte više