Tri nova problema za Europu, cijene plina jako rastu

Foto: EPA

CIJENA plina snažno je danas porasla na europskim tržištima potaknuta strahom od nedostatne opskrbe zbog štrajka naftnih radnika u Norveškoj i najavljenog zatvaranja ruskog plinovoda Sjeverni tok 1 radi održavanja.

Cijena plina u terminskim ugovorima porasla je na nizozemskoj burzi na oko 175 eura po megavat satu, dosegnuvši najvišu razinu od ožujka. U usporedbi s ponedjeljkom, bila je nakon podneva viša oko osam posto.

Zatvaranje plinovoda Sjeverni tok 1

Trgovci strahuju za opskrbu nakon što je ruski dobavljač plina Gazprom proteklih tjedana smanjio isporuke plinovodom Sjeverni tok 1 oko 60 posto zbog, kako tvrde, kašnjenja opreme koja je poslana njemačkom Siemensu na servis. Siemens je pumpe poslao u tvornicu u Kanadi koja ih je blokirala jer je Gazpromu uvela sankcije zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Rusija je najavila i zatvaranje plinovoda 11. srpnja radi održavanja koje obično traje desetak dana, ali u Europi strahuju da plin neće stizati ni nakon završetka radova.

Štrajk u Norveškoj

Dodatni problem s opskrbom iskrsnuo je i u Norveškoj, gdje su naftni radnici stupili u štrajk tražeći veće plaće zbog visoke inflacije. Čini se za sada da isporuke u druge europske zemlje nisu smanjene, no ako proizvodnja bude obustavljena na dulje vrijeme, mogao bi se smanjiti i izvoz.

Norveška je prošle godine bila drugi najveći izvor prirodnog plina za Europu, iza Rusije, pokazuju podaci Eurostata. Štrajk je započeo u noći s ponedjeljka na utorak, a sindikati i predstavnici kompanija predviđaju pad proizvodnje plina u ovom tjednu za 13 posto.

Udruga naftnih kompanija procjenjuje da će se proizvodnja plina do srijede smanjiti za 292 tisuće barela ekvivalenta nafte, odnosno 13 posto, objavio je NOG u nedjelju. Norveška vlada poručila je da pažljivo prati spor radnika i naftnih kompanija. U izvanrednim okolnostima Oslo može intervenirati i zaustaviti štrajk, napominje Reuters.

Proširenje štrajka moglo bi prepoloviti norveški izvoz plina

Kompanije procjenjuju da bi norveški izvoz plina mogao biti prepolovljen bude li štrajk proširen, što bi dodatno pogoršalo tijesnu opskrbu u Europi. Proizvodnja nafte i plina bit će u utorak smanjena za 89 tisuća barela ekvivalenata nafte dnevno (boepd), uključujući 27.500 boepd plina, objavila je norveška naftna i plinska kompanija Equinor.

U srijedu će štrajk biti proširen, što će značiti još izrazitije smanjenje proizvodnje plina, za ukupno 292.000 boepd, i gašenje 13 posto proizvodnje, poručili su iz Equinora i udruge poslodavaca Norveška nafta i plin (NOG). Do subote izvoz plina smanjio bi se za nešto više od milijun barela ekvivalenta nafte dnevno, što odgovara 56 posto dnevnog izvoza, dodaju.

Norveška vlada odbila je u utorak komentirati štrajk.

Zatvaranje u SAD-u

Alex Froley, analitičar u tvrtki Independent Commodity Intelligence Services, rekao je za CNN Business da je još jedan problem s kojim će se Europa suočiti zatvaranje velike tvornice za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Sjedinjenim Državama.

Požar u postrojenju Freeport LNG u Teksasu prošlog mjeseca privremeno je zaustavio proizvodnju. Inače, postrojenje proizvodi oko jedne petine američkog LNG izvoza, prema analitičkoj tvrtki Vortexa. Posljednjih mjeseci Europa se sve više oslanja na uvoz LNG-a kako bi nadoknadila smanjenje opskrbe ruskim prirodnim plinom.

"Tvornica Freeport LNG bila je veliki izvor opskrbe za Europu ove godine i ne očekuje se povratak najranije do listopada", dodao je.

Pročitajte više