Tri zemlje potpisale deklaraciju o miru u Ukrajini pa naglo povukle potpis

Foto: EPA

Irak, Jordan i Ruanda povukli su svoj potpis sa završne deklaracije summita u Bürgenstocku, pokazuje ažurirani popis potpisnika na web-stranici švicarskog ministarstva vanjskih poslova. Time se broj država koje su potpisale dokument smanjio na 77. Tri zemlje nisu objasnile zbog čega su se odlučile na povlačenje potpisa. 

Podsjetimo, prošlo vikenda je u švicarskom alpskom odmaralištu održan summit o miru u Ukrajini. Sudjelovale su 93 zemlje. Inicijalno je 80 zemalja potpisalo završnu deklaraciju koja je podržala teritorijalni integritet Ukrajine te pozvala na dijalog kako bi se postigao mir.

13 zemalja odmah odbilo potpisati deklaraciju

"Potvrđujemo svoju predanost suzdržavanju od prijetnje ili uporabe sile protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke neovisnosti bilo koje države, načelima suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti svih država, uključujući Ukrajinu, unutar njihovih međunarodno priznatih granica uključujući teritorijalne vode te rješavanju sporova mirnim putem kao načelima međunarodnog prava", stoji u deklaraciji. 

Povelja UN-a, uključujući poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, "može i hoće poslužiti kao osnova za postizanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini", ističe se u deklaraciji. "Vjerujemo da postizanje mira zahtijeva uključenost i dijalog između svih strana", dodaje se.

13 zemalja je odmah odbilo potpisati deklaraciju. Među njima je bilo i šest članica grupe G20 - Brazil, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Indija i Indonezija. Uz navedene rezoluciju nisu podržali Armenija, Bahrein, Tajland, Libija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kolumbija i Vatikan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.