Truss već nepopularnija nego što je ikad bio Boris Johnson, kažu ankete

Foto: EPA

NOVA britanska premijerka Liz Truss već je nepopularnija nego što je ikad bio njezin prethodnik Boris Johnson ili bivši čelnik Laburističke stranke Jeremy Corbyn, pokazuje anketa YouGova čiji su rezultati objavljeni danas. Samo 14 posto Britanaca sada ima pozitivan dojam o premijerki, što je znatno manje u odnosu na 26 posto u prethodnoj anketi napravljenoj 21. i 22. rujna.

Gotovo tri četvrtine, točnije 73 posto Britanaca, sada imaju negativno mišljenje o premijerkinom radu. Više od pola, njih 55 posto, ima vrlo negativno mišljenje o Truss. To je lošiji rejting od najgoreg Johnsonovog ili Corbynovog. U anketi YouGova je 1. i 2. listopada sudjelovao 1751 ispitanik.

Obećala da će izvući Britaniju iz teškog razdoblja

Liz Truss obećala je u srijedu da će izvući zemlju iz teškog razdoblja koje predstoji govoreći o "olujnim danima" dok je iznosila svoje planove za poticanje gospodarskog rasta. U svom govoru na torijevskoj konferenciji, koju su obilježili preokreti i unutarnje podjele, premijerka je priznala da će njezine politike izazvati poremećaje, ali je inzistirala da "status quo nije opcija".

"Moramo držati smjer", dodala je. Truss je održala govor nakon financijskih i političkih previranja zbog kontroverznog vladinog miniproračuna. Pokušaj da smanji poreze za 45 milijardi funti i poveća vladinu potrošnju izazvao je potres na tržištima i mogao bi uzrokovati poraz stranke na izborima.

Njen govor prekinuli prosvjednici iz Greenpeacea

Morala je odustati od ukidanja najviše stope poreza na dohodak od 45 posto, a potom su je zastupnici i ministri otvoreno napali zbog drugih političkih područja, što jako odudara od discipline koja se mogla vidjeti prošlog tjedna na konferenciji oporbene Laburističke stranke, koja sada sigurno vodi u anketama.

Premijerkin je govor trajao oko 35 minuta, što je manje nego uobičajeno za govor stranačkog čelnika na konferenciji. Nakratko su ga prekinuli prosvjednici iz Greenpeacea.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više