Tuniski oporbeni čelnik osuđen zbog "demoraliziranja vojske"

Foto: EPA

UHIĆENI tuniski oporbeni parlamentarni zastupnik i glasni kritičar predsjednika Kaisa Saieda provest će dva mjeseca u zatvoru nakon što je osuđen za "demoraliziranje vojske", priopćio je tuniski vojni sud. 

Yassin al-Ayari od petka je u pritvoru u svojoj kući u Tunicu, naveo je njegov bliski suradnik Amin al-Jamal.

Do njegova pritvora došlo je nekoliko dana nakon što je Saied oduzeo imunitet članovima parlamenta, što je dio izvanrednih mjera koje je predsjednik poduzeo, a koje oporba osuđuje i naziva udarom.

Tuniska novinska agencija TAP objavila je u subotu, pozivajući se na vojne sudske izvore, da je vojni sud još 2018. odredio konačnu dvomjesečnu kaznu protiv al-Ayarija zbog "sudjelovanja u djelu koje je imalo za cilj narušiti moral vojske", no vojno pravosuđe nije navelo detalje vezane za taj slučaj.

Njegovi odvjetnici kažu da nije znao da ga traže

Odvjetnici al-Ayarija naveli su da on nije ni znao da ga traži pravosuđe niti da je došlo do bilo kakvog suđenja.

Islamistički oporbeni pokret Ennahda, koji je mjere tuniskog predsjednika nazvao "udarom", osudio je uhićenje al-Ayarija.

"Uhićenje zastupnika Yassina al-Ayarija negativna je poruka unutar Tunisa i izvan njega o budućnosti javnih sloboda u zemlji", navela je u priopćenju ova najveća tuniska stranka.

Na Tunis se do sada općenito gledalo kao na jedinu demokratski uspješnu priču u sklopu arapskih ustanaka.

Zemlja je, međutim, zapala u probleme otkako je Saied, bivši profesor prava, proglasio seriju izvanrednih mjera prošloga tjedna, uključujući i otpuštanje premijera.

Saied je branio svoje kontroverzne poteze tvrdeći da su u suglasnosti s Ustavom i obećavajući sačuvati slobode i prava.

Pročitajte više