Turska će podržati Švedsku za ulazak u NATO ako SAD otvori put za prodaju F-16

Foto: EPA

Turski parlament "održat će obećanje" i podržat će kandidaturu Švedske za prijem u članstvo NATO-a ako Sjedinjene Države otvore put za prodaju borbenih zrakoplova F-16 Turskoj, rekao je danas predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, prenose državni mediji. 

"Ako SAD održi obećanje, i naš parlament će održati svoje obećanje", rekao je Erdoğan na povratku iz Azerbajdžana, a prenijela državna novinska agencija Anadolija.

Erdogan je kazao i da su turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan i američki državni tajnik Antony Blinken nedavno o tomu razgovarali.

Članovi turskog parlamenta s ljetne se stanke vraćaju početkom listopada. Još nije poznato kada će glasati o ratifikaciji švedskog pridruženja NATO-u. Švedskoj zasad nedostaju odobrenja Turske i Mađarske.

Biden podupire prodaju aviona, Kongres je protiv

Nakon što se više mjeseci protivio švedskom članstvu u NATO-u zbog navodne potpore Stockholma grupama koje Ankara smatra "terorističkima", Erdogan je u srpnju na summitu NATO-a u Vilniusu prekinuo svoju blokadu i protivljenje. 

Američki predsjednik Joe Biden podupire prodaju zrakoplova unatoč određenom protivljenju u američkom Kongresu.

Istodobno Turska nastoji drugim načinima modernizirati postojeću flotu borbenih zrakoplova F-16.

SAD je isključio Tursku iz projekta koji uključuje borbene zrakoplove F-35 nakon što je Ankara godine 2017. nabavila ruski raketni obrambeni sustav S-400.

Pročitajte više

 

Pročitajte više