Tursko gospodarstvo snažno poraslo u trećem kvartalu

Foto: Shutterstock, Screenshot: TURKSTAT

TURSKO gospodarstvo u trećem je tromjesečju poraslo 7.4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, poduprto snažnom potrošačkom potražnjom, proizvodnjom i izvozom, pokazali su podaci državnog statističkog ureda.

U odnosu na prethodna tri mjeseca, turski bruto domaći proizvod (BDP) u razdoblju od srpnja do rujna porastao je za 2.7 posto, pokazuju sezonski i kalendarski prilagođeni podacima statističkog ureda, objavljeni u utorak.

Statistički ured revidirao je podatak o rastu BDP-a u drugom tromjesečju, koji sada pokazuje da je gospodarstvo poskočilo za 22 posto na godišnjoj razini, zahvaljujući snažnom oporavku od koronakrize, ali i niskoj poredbenoj osnovici na početku pandemije u proljeće 2020.

Prva procjena statističkog ureda pokazivala je rast od 21.7 posto u drugom kvartalu.

Predsjednik Tayyip Erdogan, koji se snažno protivi višim kamatnim stopama, izjavio je da će prioritet vlade biti rast gospodarstva, zapošljavanje i ulaganja.

U sklopu ciklusa ublažavanja monetarne politike radi potpore gospodarstvu turska središnja banka smanjila je od rujna ključnu kamatnu stopu za čak četiri postotna boda, na 15 posto.

Ekonomisti takve poteze banke smatraju nerazboritima, s obzirom na skok godišnje inflacije u Turskoj na 20 posto i oštar pad vrijednosti turske lire, koja je od početka godine prema dolaru oslabila golemih 43 posto, navodi Reuters.

Pročitajte više