Tužiteljstvo BiH odgovorilo Milanoviću: Nastavit ćemo goniti sve osumnjičene

Foto: Pixsell/Dusko Jaramaz

TUŽITELJI u BiH objavili su danas da će nastaviti profesionalno progoniti sve osumnjičene za ratne zločine, odbacujući kritike visokih dužnosnika u BiH i Hrvatskoj da neopravdano procesuiraju Bošnjake i Hrvate.

"Tužiteljstvo BiH će bez obzira na sve neprimjerene pritiske nastaviti raditi profesionalno i jednako prema svima", stoji u priopćenju.

Tužitelji kažu da time reagiraju na "neprimjerene izjave pojedinih dužnosnika", ali ne navode na koje točno političke pritiske misle. 

Ranije ovoga tjedna predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović optužio je glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić da neopravdano progoni prije svega Bošnjake, posebno bivše visoke časnike Armije BiH.

Milanović u Kninu: BiH zasipa Hrvatsku optužnicama protiv ratnih zapovjednika za izmišljena djela

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je ranije danas rekao da BiH "zasipa" Hrvatsku optužnicama protiv hrvatskih ratnih zapovjednika za "izmišljena djela" i dodao da će ih Hrvatska "zaštititi pod svaku cijenu".

Tužitelji tvrde da ne postoji praksa nacionalnog prebrojavanja predmeta i optuženika, ali ističu kako se veći dio podignutih optužnica odnosio na dužnosnike vojske, policije ili vlasti iz Republike Srpske.

Dodaju da je u proteklih šest godina za ratne zločine optuženo 612 osoba, od kojih je 70 posto pravomoćno osuđeno.

Među njima je 26 osoba koje su bile optužene za genocid u Srebrenici iz 1995., kojima su pred Sudom BiH za najteže ratne zločine izrečene kazne od oko 400 godina zatvora. Trenutno se sudi još desetorici optuženih i traje više istraga.

Za osumnjičenima i optuženima za ratne zločine koji se skrivaju u inozemstvu intenzivno se traga i veći broj njih je lociran u SAD-u i europskim zemljama te izručen BiH radi suđenja.

Izetbegović optužio glavnu tužiteljicu

S takvom praksom će se nastaviti, naveli su iz Tužiteljstva BiH, dodajući kako je u procesuiranju ratnih zločina ostvarena i dobra regionalna suradnja, što posebno podupire Serge Brammertz, glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, nasljednika Haškog suda.

Izetbegović je prošli tjedan optužio glavnu tužiteljicu Tadić da progonom bošnjačkih zapovjednika želi izmijeniti karakter rata u BiH. 

"Radila je (Tadić) vrlo opasnu stvar kroz procesuiranje isključivo generala Armije BiH. Pogledajte kakav je intenzitet optužnica bio protiv njih. Mislim da je bio cilj izmijeniti karakter rata, procesuirati iz svakog (etničkog) korpusa nekoga i na taj način izjednačiti strane", rekao je Izetbegović novinarima.

Pozdravio je prošlotjednu odluku tužiteljskog stegovnog povjerenstva da se Tadić zbog propusta smijeni s dužnosti glavne tužiteljice. Ta odluka još nije pravomoćna, a Tadić i dalje obnaša dužnost.

"Taj film ne bute gledali"

Podizanje optužnica za ratne zločine u BiH je ranije danas spomenuo i Milanović u govoru na obilježavaju obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" u Kninu.

"Vidimo i dan danas da u susjednim državama, u BiH za koju želim vjerovati da je prijateljska, zasipaju Hrvatsku optužnicama protiv hrvatskih ratnih zapovjednika za neka izmišljena djela kolektivne ili zapovjedne odgovornosti otprije 20 i više godina. To nije dobro za međusobne odnose. Tome treba reći: Gospodo, taj film ne bute gledali, tim ljudima se neće suditi u hrvatskoj državi, mi ćemo ih zaštititi po svaku cijenu, to su naši ratni zapovjednici", rekao je Milanović.

Hrvatska i BiH ne izručuju jedna drugoj osuđene za ratne zločine koji se pozovu na dvojno državljanstvo, ali njihovo procesuiranje moguće je u državi u kojoj borave ako to zatraže pravosudna tijela.

Pročitajte više

 

Pročitajte više