U Americi najveći broj novih slučajeva u 6 mjeseci, Fauci poslao poruku antivakserima

Foto: EPA

SJEDINJENE DRŽAVE jučer su imale najveći broj novozaraženih koronavirusom u šest mjeseci, njih više od 100 tisuća, pokazuju podaci agencije Reuters. 

SAD je u proteklih sedam dana dnevno prosječno imao 94.819 novih slučajeva zaraze, što je rast za pet puta u manje od mjesec dana. 

Sedmodnevni prosjek daje najprecizniju sliku brzine širenja slučajeva jer neke savezne države o brojevima izvještavaju jednom tjedno. 

Na sedam saveznih država s najmanjim brojem cijepljenih – Floridu, Texas, Missouri, Arkansas, Louisianu, Alabamu i Mississippi – odnosi se polovica slučajeva i hospitalizacija u cijelom SAD-u, objavio je u četvrtak koordinator Bijele kuće za covid-19 Jeff Zients. 

Fauci: Broj bi mogao narasti na 200.000

Vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci u srijedu je upozorio da bi broj novih dnevnih slučajeva u narednim tjednima mogao narasti na 200 tisuća. 

"Ljudi koji se ne cijepe pogrešno misle da se tu radi samo o njima. Ali se ne radi. To je i o svima drugima", dodao je Fauci. 

SAD u borbi protiv zaraznijeg delta soja planira dati i treću dozu cjepiva Amerikancima iz visokorizičnih zdravstvenih skupina, najavio je Fauci u četvrtak. 

SAD se time pridružuje Njemačkoj, Francuskoj i Izraelu koji su donijeli tu odluku, ignorirajući pozive Svjetske zdravstvene organizacije da to odgode kako bi se omogućile doze i drugim dijelovima svijeta. 

Skok na Floridi

Južne savezne države, koje imaju najniže brojeve cijepljenih, imaju najviše novih slučajeva. Florida, najveće žarište u zemlji, u četvrtak je postavila novi crni rekord s ukupno 12.373 pacijenta s covidom-19 u bolnicama. 

U poluotočnoj saveznoj državi je 23 posto svih hospitalizacija u SAD-u, rekla je u srijedu glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, pozvavši tamošnjeg republikanskog guvernera Rona DeSantisa da se "pridruži u borbi" protiv koronavirusa nakon što je on kritizirao predsjednika Joea Bidena jer je izdvojio Floridu. 

Bidenova poruka republikancima

Biden je u utorak pozvao republikanske čelnike Floride i Teksasa, u kojima je trećina novih slučajeva, da poštuju javne upute uvedene zbog pandemije ili da se "maknu s puta". 

Grad New York je u borbi protiv pandemije uveo obavezu dokaza o cijepljenju za ulazak u restorane, teretane i druge poslovnice. Dio američkih privatnih tvrtki također je uveo obavezu cijepljenja za svoje zaposlenike.

Pročitajte više

 

Pročitajte više