U Americi odbili čovjeku transplantirati srce jer nije cijepljen

Screenshot: CBS

U BOLNICI u Bostonu su odbili transplantirati srce muškarcu, a kao jedan od razloga naveli su činjenicu da nije cijepljen protiv covida-19. Kako javlja BBC, 31-godišnjem DJ-u Fergusonu prijeko je potrebno novo srce, ali bolnica u Bostonu skinula ga je s popisa za transplantacije, tvrdi njegov otac David.

David Ferguson kaže da se njegov sin nije cijepio jer "je to protiv njegovih principa", dodavši kako DJ "ne vjeruje u cjepivo". U samoj zdravstvenoj ustanovi kažu da se radi o politici bolnice.

Što točno kažu u bolnici? 

"S obzirom na nedostatak organa, činimo sve što je u našoj moći da osiguramo da pacijenti koji prime transplantirani organ imaju najveće moguće šanse za preživljavanje", poručili su za BBC iz bostonske bolnice Brigham and Women's. 

Glasnogovornik bolnice rekao je da bolnica zahtijeva "cijepljenje protiv covida te da životni stil kandidata za transplantaciju za posljedicu ima najbolju šansu za uspješnu operaciju i optimalnu vjerojatnost preživljavanja pacijenta nakon transplantacije, s obzirom na to da je njihov imunološki sustav dramatično ugrožen".

Pažljivo sročena izjava iz bolnice, navodi BBC, mogla bi sugerirati da su u odluci o skidanju s liste za transplantaciju bili uključeni i drugi faktori, ali bolnica je odbila raspravljati o specifičnostima slučaja, pozivajući se pritom na privatnost pacijenta.

Iz bolnice dodaju da većina od 100.000 ljudi na listama čekanja za transplantacije organa neće dobiti organ unutar pet godina zbog nedostataka traženih organa. DJ Ferguson hospitaliziran je od 26. studenog zbog nasljednog problema sa srcem, zbog kojeg mu se pluća pune krvlju, navodi se na GoFundMe stranici, na kojoj se prikuplja novac za Fergusona.

Organizator prikupljanja novca kaže da DJ Ferguson strahuje od upale srca, potencijalne nuspojave cjepiva protiv covida - za koju američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da je rijetka i privremena. Ferguson se boji da bi se ta nuspojava, s obzirom na stanje njegova srca, mogla pokazati opasnom po njega.

"Organa nema puno, a necijepljeni imaju puno manje šanse za oporavak nakon operacije"

CDC, inače, preporučuje cijepljenje i booster dozu za sve primatelje organa i za osobe iz njihovog užeg kruga. Dr. Arthur Caplan, šef odsjeka za medicinsku etiku na fakultetu medicine na Sveučilištu u New Yorku, rekao je da je imunološki sustav svakog pacijenta nakon transplantacije "praktički ugašen" te u takvoj situaciji i obična prehlada može biti fatalna.

"Organa nema puno i nećemo ih distribuirati onima čije su šanse za preživljavanje niske kad u isto vrijeme imamo one koji su cijepljeni i imaju puno veće šanse za oporavak nakon transplantacije", navodi Caplan.

Što kaže Fergusonova obitelj?

DJ Ferguson ima dvoje djece i trudnu suprugu. Njegova obitelj kaže da je preslab za transfer u drugu bolnicu, dodajući kako "ima sve manje vremena". "Moj sin se hrabro bori. Ima principe u koje čvrsto vjeruje i zbog toga ga poštujem još više", rekao je njegov otac David Ferguson, dodajući: "To je njegovo tijelo i njegov izbor." 

Dvije doze cjepiva primilo je oko 63% američke populacije, a oko 40% Amerikanaca primilo je i treću, booster dozu.

Pročitajte više