U atmosferi pronađena nova vrsta potencijalno opasnih kemikalija

Ilustracija: Shutterstock

SVAKI put kad udahnemo, uglavnom u sebe unosimo dušik, kisik i ponešto ugljikova dioksida. No u atmosferi se nalazi još pregršt raznih kemikalija, a za mnoge ni ne znamo kako mogu utjecati na naše zdravlje.

Primjerice, kemičari su nedavno otkrili da u atmosferi postoje reaktivni spojevi zvani organski hidrotrioksidi. Premda te kemikalije imaju kratak vijek trajanja, nije poznato što bi one mogle učiniti našem organizmu. Prema izračunima znanstvenika, za vrijeme čitanja ovog članka vjerojatno ste udahnuli nekoliko milijardi ovih molekula, piše Science Alert.

Što to točno znači za vaše zdravlje, a da ne spominjemo zdravlje našeg planeta, zasad nije jasno. No s obzirom na to da je ovaj kemijski spoj tek nedavno otkriven u atmosferi, bilo bi dobro napraviti detaljnija istraživanja i utvrditi njegove točne učinke.

Utjecaj na kemijske spojeve

"Ovi spojevi su oduvijek postojali, jednostavno nismo znali za njih. No sada znamo te je potrebno proučiti njihov učinak i reagirati ako se pokaže da su opasni", rekao je kemičar Henrik Grum Kjærgaard sa Sveučilišta Kopenhagen u Danskoj.

Naime, u kemijskim procesima dodavanje samo jedne nove komponente može radikalno promijeniti način na koji se ponaša neka tvar ili materijal. Uzmimo, primjerice, vodu. Kada su u igri jedan atom kisika i dva atoma vodika, u organskoj kemiji dolazi do preduvjeta za nastanak života. No ako dodamo još jedan atom kisika, dobivamo vodikov peroksid, daleko reaktivniji spoj.

"Moguće je da se u aerosolima stvaraju nove tvari koje su štetne"

U slučaju da spoju dodamo još jedan atom kisika, imamo hidrotrioksid. Da bismo ga napravili, potrebna nam je odgovarajuća laboratorijska oprema, malo zasićenih organskih spojeva i nešto suhog leda. Budući da je ovaj spoj vrlo reaktivan, postavlja se pitanje može li formirati stabilne strukture u atmosferi.

"Moguće je da se u aerosolima stvaraju nove tvari koje su štetne prilikom udisanja. Ali potrebno je daljnje istraživanje kako bi se riješilo to potencijalno zdravstveno pitanje", kazao Kjærgaard.

Budući da aerosoli također utječu na način na koji naš planet reflektira sunčevu svjetlost, poznavanje načina na koji njihova unutarnja kemija uzrokuje njihovo povećanje ili degradaciju moglo bi promijeniti način na koji modeliramo klimu.

Istraživanje naziva Hydrotrioxide (ROOOH) formation in the atmosphere objavljeno je u časopisu Science.

Pročitajte više