U belgijskim čokoladama nađena salmonela, pošiljka trebala stići u Hrvatsku

Tvornica u kojoj se proizvode sporne čokolade Ilustracija: EPA

BELGIJSKOM proizvođaču Barry Callebaut Belgium N.V. vraćena je pošiljka čokolade u kojoj je utvrđena salmonela, a bila je upućena jednom poslovnom subjektu u Hrvatskoj, izvijestio je Državni inspektorat koji i dalje provodi nadzor kod drugih poslovnih subjekata.

Državni inspektorat izvijestio je da je kao nacionalna kontakt točka za Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje - Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) putem EU-RASFF sustava, zaprimio hitnu obavijest da je proizvođač Barry Callebaut Belgium N.V. u sklopu svoje samokontrole utvrdio prisutnost salmonele u dvije vrste čokolade, a uzrokom potencijalne kontaminacije smatra se lecitin soje.

Obustavljena je kompletna proizvodnja

Zbog navedenog je proizvođač obustavio kompletnu proizvodnju i zatražio od klijenata da blokiraju distribuciju čokoladnih proizvoda proizvedenih 25. lipnja i kasnije.

U obavijesti RASFF-a zaprimljena je i informacija da je navedeni proizvod distribuiran kao sirovina jednom poslovnom subjektu u Hrvatskoj te je stoga sanitarna inspekcija Državnog inspektorata žurno obavila inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je sporna pošiljka proizvoda vraćena proizvođaču.

"Inspekcijsko postupanje sanitarne inspekcije Državnog inspektorata je i dalje u tijeku zbog utvrđivanja eventualne prisutnosti proizvoda kod drugih subjekata u poslovanju s hranom na teritoriju Republike Hrvatske, a o čemu će javnost biti pravovremeno informirana", poručuju iz Inspektorata.

Pročitajte više

 

Pročitajte više