U bjelovarskoj školi otvorena prva robotička učionica u Hrvatskoj

Foto: Hina

PRVA robotička učionica u Hrvatskoj otvorena je danas u bjelovarskoj IV. osnovnoj školi u sklopu 2.17 milijuna kuna vrijednoga EU projekta Bjelovarski robotički centar.

Predsjednik Udruge informatičara Bjelovarsko-bilogorske županije Branko Raičković istaknuo je kako je otprilike polovica spomenutoga iznosa namijenjena nabavi opreme poput robota, računala i namještaja koji će nakon završetka projekta ostati u vlasništvu škole.

"Mi ćemo biti jedina škola u Hrvatskoj u kojoj imamo robotički centar, dakle posebnu učionicu u kojoj se neće održavati redovita nastava, nego će ta nastava biti isključivo za ekspertnu grupu učenika", rekao je i dodao kako je IV. osnovna škola, inače partner u projektu, poznata po uspjesima u području robotike, zbog čega je i uspjela osigurati Pepper, najmoderniji robot za edukaciju.

"Krećemo s ljetnom školom programiranja i robotike"

Tatjana Badrov, prodekanica Veleučilišta u Bjelovaru, također partner u projektu, naglasila je kako je iznimno zadovoljna načinom na koji se projekt provodi. 

"Studentski inkubator Veleučilišta u Bjelovaru kreće s ljetnom školom programiranja i robotike na tragu znanja koja smo stekli i informacija koje smo dobili u ovom projektu", rekla je i dodala kako djeca od 10 do 16 godina u četiri dobne skupine bar jedan tjedan ljeta mogu provesti dopunjujući svoja znanja iz programiranja i robotike.

Projekt Bjelovarski robotički centar vrijedan ukupno 2.17 milijuna kuna financira se u 85-postotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda, a preostalih 15 posto podmiruje Ured za udruge vlade Republike Hrvatske. Radi se o projektu koji je prošao na javnom pozivu za Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a.

Pročitajte više

 

Pročitajte više