Zaposleni u bolnici u Čakovcu ne idu na godišnji, imaju previše covid-pacijenata

STANJE u čakovečkoj bolnici i dalje je teško. Od ukupno 294 kreveta, s koliko raspolaže bolnica, pacijenti oboljeli od covida zauzimaju 115, što je više od trećine kapaciteta.

Među hospitaliziranima velik je broj mlađih osoba. Na Jedinici intenzivnog liječenja osam je pacijenata s teškom kliničkom slikom, od kojih većina nije cijepljena, a najmlađi pacijent ima 37 godina. Troje pacijenata je na invazivnoj respiraciji, u posljednjih šest dana umrlo je ukupno 14 osoba.

"Dolaze nam mlađi pacijenti, od oko 30 i 40 godina. U roku od dan, dva,tri praktički završe na respiratoru. Imamo sad isto jednog mladog pacijenta u jedinici intenzivnog liječenja", rekao je za Dnevnik HRT-a infektolog Mahmoud Al-Mufleh, voditelj Odjela infektologije ŽB Čakovec dodajući da to nije izoliran slučaj, napominje dr. Al-Mufleh.

"Cijepljenje nije izmislila Hrvatska"

Sestra Barbara Kolac, glavna sestra Odjela infektologije, na infektološkim odjelima radi cijeli radni staž. Prva se u Međimurju cijepila protiv covida. Ne osuđuje one koji to nisu učinili, ali ne može shvatiti kako ljudi mogu tako olako širiti virus.

"Baš sam žalosna što se to događa. Pandemiju nije izmislila Hrvatska. Cijepljenje nije izmislila Hrvatska i pacijente koje mi imamo u bolnici nismo izmislili mi. Oni postoje! Da li se zove Štef, Klara ili Bara - on tog trenutka traži pomoć", poručila je.

Ne idu na godišnje odmore

Za covid-pacijente rezervirana je trećina ukupnih ležajeva. Do kada će ih moći zbrinjavati, teško je predvidjeti. Sustav je odavno u hladnom pogonu. Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent kaže kako su se unutar bolnice svi dogovorili da trenutno ne koriste godišnje odmore. Međusobno si pomažu među odjelima kako bi svi pacijenti dobili maksimalnu njegu i skrb.

Stoga su zatražili pomoć izvana. Trinaest dodatnih medicinskih sestara radit će dokle god bude potrebno.

Pročitajte više