U Britaniji broj slučajeva pada šest dana zaredom. Kažu da je vrhunac prošao

Foto: EPA

BRITANIJA je danas zabilježila najmanji broj dnevnih slučajeva covida-19 od 4. srpnja te se smatra da je nedavni porast novooboljelih prouzročen širenjem delta soja koronavirusa možda prošao svoj vrhunac. 

Broj novozaraženih je u padu šesti dan zaredom. U nedjelju su bila 29.173 slučaja, a u ponedjeljak 24.950.

Ukupan broj novozaraženih tijekom proteklog tjedna za petinu je manji nego tjedan prije. 

Britaniju pažljivo promatraju zdravstveni stručnjaci i financijske institucije otkada je 19. srpnja ukinula gotovo sve epidemiološke mjere, nedugo nakon što je zabilježila najveći broj oboljelih od sredine siječnja. 

Britanska vlada je procijenila da je rizik od smrtnog ishoda ili hospitalizacije mali zbog visoke stope procijepljenosti koja štiti od razvoja težih oblika covid-19 bolesti iako nije zaustavila širenje virusa.

Brojne samoizolacije

Mnogi zaposlenici, međutim, ipak izostaju s posla jer se moraju samoizolirati zbog ostvarenog kontakta sa zaraženim osobama, priopćile su neke kompanije. 

Tijekom pandemije u Britaniji su umrle 129.172 osobe zaražene koronavirusom, što je, nakon Rusije, drugi najveći službeni broj preminulih u Europi.

U ponedjeljak je Britanija zabilježila 14 smrtnih slučajeva, manje nego u nedjelju, kada ih je bilo 28, te je to najmanji broj od 12. srpnja. Ipak, u posljednjih sedam dana umrlo je 445 osoba, što je 50 posto više nego tjedan prije.

Oko 46.589 milijuna ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu primilo je jednu dozu cjepiva, a 37.287 milijuna, tj. više od 70 posto odraslog stanovništva, u potpunosti je cijepljeno.

Pročitajte više

 

Pročitajte više