U Britaniji preko 100 tisuća umrlih. Johnson: Preuzimam punu odgovornost

Foto: EPA

VIŠE od 100 tisuća Britanaca umrlo je od posljedica covida-19, pokazuju u utorak službeni podaci, novi sumoran rekord dok vlada pokušava ubrzati cijepljenje i suzbiti širenje novih sojeva koronavirusa.

Velika Britanija prva je europska zemlja koja je prešla crni broj i peta u svijetu iza SAD-a, Brazila, Indije i Meksika. 

Ukupan broj od 100.162 umrlih veći je od broja poginulih civila u Drugom svjetskom ratu i dvostruko veći od broja ubijenih u nacističkim bombardiranjima 1940. i 1941., iako je tada bilo manje stanovnika. 

"Preuzimam punu odgovornost za sve što je vlada učinila", rekao je u utorak britanski premijer Boris Johnson. 

"Mogu vam reći da smo doista učinili sve što smo mogli, nastavljamo to činiti, minimizirati gubitke života i patnju."

Engleska od početka siječnja u karanteni

Dodao je kako će se Britanci nakon pandemije "ujediniti kao nacija kako bi pamtili one koje su izgubili živote te odali počast nesebičnom heroizmu onih na prvoj liniji koji su dali svoje živote da bi spasili druge". 

Engleska, najmnogoljudniji dio Velike Britanije, 5. siječnja je ponovno ušla u opću karantenu, zatvorivši kafiće, restorane, trgovine s neesencijalnom robom i škole za većinu učenika. Uvedene su i dodatne restrikcije putovanja. 

Britanija je u prosincu postala prva zemlja koja je odobrila Pfizerovo cjepivo, obećavši da će do sredine veljače cijepiti sve starije od 70, one koji su rizične skupine, zdravstvene i socijalne radnike te štićenike domova za starije i nemoćne.  

Dosad je prvu dozu primilo 6.853.327 Britanaca, a i drugu njih 472.446. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više