KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U dvije županije učenici se vraćaju u škole

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

OD POSLJEDICA zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata umrle su tri osobe s područja Osječko-baranjske županije, u dobi od 69 do 89 godina, a potvrđeno je 108 novih slučajeva zaraze, objavio je danas županijski stožer civilne zaštite.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek (KBC) i županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije analizirana su 434 uzorka, od kojih je 108 bilo pozitivno na koronavirus.

Najviše novooboljelih, njih 51, ima prebivalište na području Osijeka, sedam je iz Đakova, po pet iz Belog Manastira, Čepina i Našica, dok je u ostalim mjestima potvrđen manji broj novozaraženih, rekao je na konferenciji za novinare načelnik stožera Ivan Hampovčan.

"Broj oboljelih učenika i nastavnika se drastično smanjuje"

Na bolničkom liječenju nalaze se 134 osobe oboljele od covida-19. Njih 101 je u osječkom KBC-u, od kojih je 30 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 33 zaražena pacijenata.

Na području Županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.119 osoba, a policija je u 21 provjeri utvrdila dva kršenja samoizolacije, i to u tranzitu, kod dva strana državljana koja u roku od 12 sati nisu napustila teritorij RH.

Policija je obavila 146 nadzora ugostiteljskih objekata, u kojima nije bilo nepravilnosti, a kršenje epidemioloških mjera nije utvrđeno niti u 56 nadzora različitih objekata, koje su proveli  inspektori službenici civilne zaštite, istaknuo je Hampovčan.

Izvijestio je da se broj oboljelih učenika i nastavnika u školama drastično smanjuje, pa je trenutno potvrđeno 39 oboljelih učenika i 14 nastavnika, što pokazuje da situacija više nije kritična te da se od sljedećeg ponedjeljka može organizirati nastava u školama.

Učenici se vraćaju u škole i u Brodsko-posavskoj županiji

Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije je na svojoj jučer održanoj online sjednici, zbog značajnog poboljšanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, donio Zaključak o načinu organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama na području Brodsko-posavske županije u razdoblju od 17. svibnja do kraja školske 2020./2021. godine.

Učenici se od ponedjeljka vraćaju u školske klupe te će se nastava za sve razrede svih osnovnih i srednjih škola odvijati po Modelu A (nastava u učionici).

Također je donesen i Zaključak kojim se od nacionalnog Stožera CZ neće tražiti daljnje produljenje mjera odnosno „Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Brodsko-posavske županije“, a koja je na snazi do 16. svibnja.

Pročitajte više