U Federaciji BiH se tri godine čeka imenovanje ustavnih sudaca: "To je neprovedivo"

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

PREDSJEDNIK Federacije BiH Marinko Čavara danas je izjavio kako ne može ispuniti zahtjev visokog predstavnika Christiana Schmidta da odmah imenuje četiri suca entitetskog Ustavnog suda, ustvrdivši kako su glavna zapreka tome sadašnji komplicirani politički odnosi u zemlji.

"Nisam mogao napraviti nešto što je neprovedivo", rekao je Čavara kojem je Schmidt početkom tjedna poslao pismo pozvavši ga da ispuni svoju ustavnu obvezu i imenuje ustavne suce, što je odluka na koju se čeka još od 2019. godine. Sukladno Ustavu Federacije BiH, predsjednik entiteta uz suglasnost dva dopredsjednika imenuje suce Ustavnog suda, a tu odluku treba potvrditi Dom naroda entitetskog parlamenta. 

Ustavni sud Federacije BiH čini devet sudaca, a sada ih je u tom tijelu samo pet. Sedam od devet ustavnih sudaca istodobno čini posebno vijeće koje donosi konačnu odluku o tome jesu li povrijeđeni vitalni nacionalni interesi kada se usvajaju zakoni u parlamentu.

Zastupnici mogu beskonačno blokirati donošenje zakona i odluka

Kako sada nema dovoljno sudaca, vijeće ne funkcionira pa nacionalni klubovi zastupnika u Domu naroda federalnog parlamenta mogu beskonačno blokirati donošenje bilo kojeg zakona ili odluke. Schmidt takvu situaciju smatra neprihvatljivom i potencijalnom zaprekom funkcioniranja nove vlasti koja će biti formirana nakon izbora u listopadu te je stoga od Čavare ultimativno zatražio da problem riješi.

Čavara, koji je zbog odbijanja da predloži suce ranije ove godine dospio pod američke sankcije, tvrdi da problem ne može riješiti u postojećim okolnostima jer u entitetskom Domu naroda nema osigurane većine koja bi potvrdila njegovu odluku o imenovanju.

"Svi problemi u Federaciji su rezultat nepostojanja političkog dogovora pa je tako i sa sucima Ustavnog suda", rekao je Čavara koji je još od izbora 2018. godine u tehničkom mandatu jer njegova stranka HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) od tada nisu uspjele postići dogovor o uspostavi nove izvršne vlasti.

Čavara je najavio kako će sada on poslati pismo Schmidtu te tvrdi kako su inozemni diplomati zapravo loše informirani o stanju u zemlji jer su "bombardirani dezinformacijama". Ipak je pozvao međunarodnu zajednicu da se uključi u rješavanje otvorenih političkih problema u BiH, no nije pojasnio što pod tim točno misli.

Pročitajte više

 

Pročitajte više