KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj dosad upotrijebljeno 4 milijuna doza, evo koje su nuspojave po cjepivima

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

BROJ novozaraženih u Hrvatskoj pada četvrti tjedan zaredom. U posljednja 24 sata bio je 4751 slučaj, što je gotovo 3000 manje nego prije mjesec dana. Preminule su 54 osobe od kojih 37 nije cijepljeno.

Uskoro će godina dana od početka cijepljenja, a u Hrvatskoj je uz prvi slučaj potvrđene smrti još 6000 prijava nuspojava. Prema računici, na 10.000 doza prijavljeno je 14 sumnji na nuspojave.

Ozbiljne nuspojave se javljaju vrlo rijetko

Željana Margan Koletić, voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju HALMED-a, kazala je za RTL da što se tiče ozbiljnih nuspojava koje se javljaju vrlo rijetko, a odnose se na određenu vrstu cjepiva, do sada su za mRNA cjepiva zabilježili prijave upale srčanog mišića i srčane ovojnice, odnosno miokarditisa i perikarditisa, teških alergijskih reakcija i paraliza ličnog živca. Dosad je potrošeno više od četiri milijuna doza cjepiva i potvrđena prva smrt.

"Što se tiče vektorskih cjepiva, do sada smo zabilježili sindrom tromboze s trombocitopenijom, koji je jučer nažalost ocijenjen sa smrtnim ishodom, a zatim druge poremećaje zgrušavanja krvi, u kojima nije bio zabilježen pad krvnih pločica, odnosno trombocitopenija, te rijedak autoimuni poremećaj Guillain-Barreov sindrom", dodala je Margan Koletić.

Najviše prijavljenih nuspojava odnosi se na Pfizer

Od ukupno 5859 svih prijava nuspojava, na Pfizer ih se odnosilo 3268, na AstraZenecu 1584, na Modernu 675, na Johnson & Johnson 324 i osam prijava za koje nije zaprimljena informacija o proizvođaču. Postoje i oni koji su nakon prve doze imali takvu reakciju da drugu dozu nisu smjeli primiti.

"Nemamo točan podatak, ali prema literaturi, isto je kao i u ostalim zemljama, tih ljudi je manje od dva posto koji baš nikako nisu mogli dobiti drugu dozu zbog takvih nuspojava nakon prve", rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Od najčešće prijavljenih nuspojava, 78.5 posto nisu ozbiljne, naprimjer povišena tjelesna temperatura, bol na mjestu primjene i glavobolja, dok je 21.5 posto ozbiljnih, poput oticanja lica, grla ili jezika te poteškoća s disanjem ili gutanjem.

Pročitajte više

 

Pročitajte više