U Hrvatskoj kreće cijepljenje nastavnika, od idućeg tjedna i turističkih djelatnika

U EMISIJI Hrvatskog radija U mreži Prvog gostovali su zagrebački pročelnik za škole Ivica Lovrić, Marija Bubaš iz HZJZ-a te splitski epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Ozren Polašek.

Primorsko-goranska županija od sutra prva kreće s organiziranim cijepljenjem prosvjetnih djelatnika. Zagrebački pročelnik Lovrić je rekao kako danas do 12 sati za Zagreb prikupljaju podatke te da će onda odlučiti kreću li s cijepljenjem od sutra ili od ponedjeljka.

"To ide u dogovoru s Ministarstvom znanosti, vidjet ćemo hoće li cijepljenje krenuti već sutra ili od ponedjeljka", rekao je.

Najmanje zainteresirani djelatnici u vrtićima

Lovrić je rekao kako je najmanja zainteresiranost za cijepljenje kod djelatnika u vrtićima. Zasad još nije poznato gdje će se prosvjetni radnici cijepiti.

Bubaš:  Do 1. srpnja možemo cijepiti 55 posto populacije, ali treba zasukati rukave

Marija Bubaš, Capakova pomoćnica, je istaknula kako kreće treća faza cijepljenja opće, odnosno, radno aktivne populacije koja ostvaruje najviše kontakata.

"Procjepljivanjem takvih članova populacije mi štitimo i one koji nisu mogli biti cijepljeni iz bilo kojih razloga ili one koji su cijepljeni, ali nisu razvili očekivani imunitet. Jučer sam čitala je li moguće da će Pfizer trebati treću dozu? Vjerojatno ćemo se trebati docjepljivati, nema razloga misliti da nećemo. Cijepljenje je jedan od ključnih alata borbe s epidemijom i drago mi je vidjeti da Zagreb ima odličan, ogroman punkt. Sada se prikupljaju podaci radno aktivne populacije preko raznih ministarstava, nakon čega će se ustanoviti prioritetne skupine zaposlenika", dodala je Bubaš.

Smatra da cijepiti trebaju svi koji mogu, a ne samo epidemiolozi, kako bi čim prije postigli željenu procijepljenost. "Prema izračunima koje sam radila, mi možemo procijepiti 55 posto populacije do 1. srpnja, ali za takvo nešto moramo zasukati rukave."

Idući tjedan kreće cijepljenje turističkih radnika

Bubaš je rekla kako idući tjedan kreće i cijepljenje turističkih radnika. Dodala je kako će biti dovoljno cjepiva za sve.

Što se tiče epidemioloških mjera, Bubaš je kazala da je svaki čovjek jedno malo žarište te stoga treba paziti na druženja i nositi maske.

"Sve mjere pokazuju učinke nakon dva do tri tjedna, treba sačekati da potezi Primorsko-goranske županije pokažu učinak. Vjerujem da će trenutne mjere ostati i dalje jer brojke nisu male, trend nam je u svim županijama blago u porastu. Teško je predvidjeti što će biti sutra ili prekosutra. Tijekom epidemije smo vidjeli da nema naglih padova ni porasta, sve se događa u koracima od dva do tri tjedna."

Polašek: Zabrinjava nejednaka raspodjela cjepiva

Profesor Ozren Polašek s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i član vladina Znanstvenog savjeta rekao je da se cijepljenjem spašavamo mjera.

"To se događa sporije nego što bismo htjeli, ali krećemo se naprijed", rekao je Polašek dodajući da najviše zabrinjava nejednaka raspodjela cjepiva protiv koronavirusa širom svijeta te rizik od novih sojeva.

Polašek je rekao kako je nesreća što su se neke države odlučile na sasvim drugačiji način boriti s epidemijom. Kao primjer je uzeo Brazil koji je dugo vremena epidemiju ignorirao, a izravna posljedica toga je povećani rizik za stvaranje novih sojeva.

"To je smjer kojim definitivno ne bismo trebali ići. Iz toga je cijeli stav Savjeta da moramo na neki način kontrolirati epidemiju", rekao je.

Govoreći o trećim dozama Pfizera i Moderne, Polašek je rekao kako one nisu usmjerene prema novim sojevima, već se odnose na održavanje razine imuniteta.

"Takva ideja docjepljivanja nije ništa novo. I Pfizer i Moderna dobili su podatke o brzini smanjivanja razine protutijela koju izazivaju cjepiva i na taj način žele signalizirati potrebu za redovitim docjepljivanjem. Optimistični među nama misle da ćemo razvijati i duži odgovor od jedne sezone, ali tvrtke se na neki način pripremaju da bi ovo moglo postati sezonsko cijepljenje", rekao je Polašek.

Pročitajte više