U Hrvatskoj preko milijun turista, na autocestama premašena rekordna 2019.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

PROTEKLIH nekoliko tjedana bili smo svjedoci gužvi prema moru i s mora tijekom vikenda, ali ovog vikenda bilježimo rezultate bolje nego rekordne 2019. godine. Barem na autocestama.

Brojke kažu da je na autocestama premašena rekordna 2019.

Na pojedinim dionicama autocesta stvarale su se kolone duge i do pet kilometara, a hrvatska policija gužve je snimala helikopterom.

Sjajne su to vijesti za oporavak turističke sezone.

 

"S jučerašnjim danom 87 tisuća vozila je prošlo na ulazu i izlazu i to je na 2019. povećanje od 5 posto. I današnji dan je dosta jak i nadam se da će biti dosta dobro", kazao je za RTL Ivan Ribičić, direktor Sektora za naplatu cestarine u HAC-u.

"Privremeni podaci do 17 sati govore da je na ulaz Lučko ušlo 33.629 vozila. U odnosu na rekordnu subotu iz 2019. smo negdje na 95.16 posto ostvarenog prometa na ulazu.

Brojke nam govore da ćemo dostići podatke iz 2019. godine. Ovo je prva velika smjena turista. Podaci su očekivani i na razini iz 2019.", kazao je Perica Šiljeg iz HAC-a za Dnevnik N1.

Prema podacima koje objavljuje MUP, u Hrvatsku je jučer ušlo 410.446 putnika, dok je izašlo 367.511 putnika.

Prošle godine na isti dan ušla su 167.553 putnika, a izašlo 72.726 putnika. Na isti dan 2019. godine u Hrvatsku je ušlo 347.214 putnika, a izašlo 114.908 putnika. No brojke od ove godine i otprije dvije godine na isti datum ne mogu se uspoređivati jer je prije dvije godine 30. srpnja padao u utorak.

No spomenimo zato da je u subotu 28. srpnja 2019. godine u Hrvatsku ušlo 517.998 putnika, a izašla 528.232, dok su tjedan kasnije u Hrvatsku ušla 490.534 putnika.

Sergije Popović, direktor Sektora naplate Bina-Istra kazao je za RTL da su se približili brojkama iz 2019. godine: "Približili smo se brojkama 2019. godine. Govorimo o nekih par postotnih poena razlike, što je po najoptimističnijim prognozama."

Reporter Nove TV također je javio o rekordima. Kaže da je tunelom Mala Kapela prošlo gotovo 70.000 vozila do 19 sati te da je oboren jedan od rekorda.

U Hrvatskoj danas milijun i 25 tisuća turista

U Hrvatskoj danas, prema posljednjim podacima iz e-visitora, koji će se još nadopunjavati, boravi milijun i 25 tisuća turista.

To je značajan porast u odnosu na prošlogodišnju pandemijsku sezonu kada je u isto vrijeme bilo 770 tisuća turista te samo nešto manje nego rekordne 2019. sezone¸

U noćenjima je u srpnju dosad ostvareno 81 posto rezultata 2019., dok je u odnosu na 2020. to 34 posto više noćenja.

Najviše turista je u Istri, a slijede Kvarner i Splitsko-dalmatinska županija, koji su skoro pa izjednačeni, te Zadarska i Šibensko-kninska županija.

Inozemnih turista je 855.000, a najviše je Nijemaca, Slovenaca, Poljaka, Austrijanaca i Čeha.

Kvarner i Istra bilježe velik broj turista. Kvarner nakon Istre ostvaruje najbolje turističke rezultate. "Turisti su prepoznali što im nudi sjeverni Jadran. Imamo more, gorje i prekrasne sjevernojadranske otoke", rekla je direktorica TZ-a Kvarner Irena Peršić Živadinov o turističkim rezultatima.

"Ovo su fantastični rezultati. Itekako smo ih priželjkivali. Želja nam je bila ostvariti 70 posto rezultata iz rekordne 2019. Tu smo negdje s tim da je ovaj srpanj bio jako dobar, gdje smo dostigli 92-93 posto noćenja iz rekordne 2019. U zadnje vrijeme jako su traženi bolji smještaji, pogotovo izolirani u vremenima pandemije. Gosti cijene intimu i svoj prostor. Kuće za odmor i kuće s pet zvjezdica i s bazenima imaju praktički bolju popunjenost od 160 posto nego ranijih godina. Hoteli i kampovi visoke kategorije zaista su traženi", rekla je Peršić Živadinov u Dnevniku HTV-a.

Medulin ostvario milijun noćenja

Dobre turističke rezultate ima i Medulin, koji je nakon Rovinja i Poreča ostvario milijun noćenja, i to nekoliko tjedana ranije nego lani. Medulinska rivijera puna je turista iz svih krajeva Europe. Dnevno se na medulinskoj rivijeri odmara više od 30 tisuća stranih gostiju.

"Na prvome su mjestu naši kampovi, imamo sedam velikih i 20 malih, privatni smještaj s 37 posto udjela u našem prometu. Moramo sav smještaj dignuti na 4 zvjezdice jer gosti ne gledaju na cijenu, žele kvalitetno i sigurno i za to dobro plaćaju", rekao je Enco Crnobori, direktor Turističke zajednice Medulin za HTV.

Makarska na 70 posto u odnosu na 2019.

U ljetovalištima na Makarskoj rivijeri, prema podacima turističkih ureda, odmor provodi više od 56.000 domaćih i stranih gostiju, što je oko 70 posto u odnosu na isto vrijeme 2019.

Po broju turista vodi Makarska s 15.800 gostiju, u Baškoj Vodi gdje se i dalje traži krevet više odmara se 11.500 turista, u Tučepima ih je više od 8000, a u Podgori 5.5 tisuća, dok Općina Gradac ugošćuje više od 6000 gostiju.

Gotovo sve hotelske kuće na Makarskoj rivijeri posluju bez slobodnih soba pa se za nastavak ljetovanja u hotelima preporučuje prethodna rezervacija smještaja.

Malo je preostalo slobodnih mjesta i u kućama za odmor kao i u apartmanima kod privatnih kućevlasnika na cijelom Primorju, a krevet više traži se i u većini turističkih, doznaje se u turističkim uredima.

Posljednji srpanjski vikend obilježen je znatno povećanim prometom na cestama Makarskog primorja i u trajektnim pristaništima.

Trajekt Pelješčanka koji vozi na liniji Makarska-Sumartin popunjen je u oba smjera za današnje i sutrašnje plovidbe.

Na liniji Drvenik-Sućuraj neprestano plove dva trajekta, čekanje na ukrcaj u Drveniku je oko dva i pol sata, a toliko dugo čeka se i za povratak s Hvara prema kopnu.

Dobra popunjenost hotela, kuća za odmor i obiteljskog smještaja očekuje se i u nastavku ljeta, kažu u turističkim uredima na rivijeri, gdje je kraj srpnja ugodno iznenadio hotelijere i turističke radnike.

Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika

 

Splitska zračna i gradska luka očekuju da će ovog vikenda u grad pod Marjanom i okolne otoke doputovati iz brojnih destinacija svijeta, ali i Hrvatske 101 tisuća putnika.

Splitska zračna luka time će srpanj zaključiti s udjelom od 48 posto putnika u odnosu na srpanj 2019., a gradska luka u kojoj ne kriju zadovoljstvo s udjelom od 75 posto u odnosu na srpanj rekordne 2019. godine.

U splitskoj zračnoj luci očekuju da će tijekom vikenda sletjeti i poletjeti 190 zrakoplova, od čega ih je 150 na redovnoj liniji, dok će preostalih 40 privatnih zrakoplova kroz luku provesti 36 tisuća putnika.

"Srpanj bi trebali zaokružiti s 350 tisuća putnika, a usporedbe radi lani u istom razdoblju bilo ih je oko 170 tisuća, dok je srpanj 2019. zaključen sa 720 tisuća, rekao je Hini šef Službe prihvata i otpreme putnika splitske zračne luke Mate Melvan.

Napomenuo je da su posljednji vikend u srpnju i prvi u kolovozu godinama već standardno turistički najbrojniji. "I dalje pratimo situaciju sa koronom, a za sada se sezona odvija odlično", dodao je Melvan.

Rekordan je vikend i u gradskoj luci u kojoj se očekuje više od 65 tisuća putnika i preko 15 tisuća vozila, rekla je koordinatorica Jadrolinije je Jelena Ivulić.

Po podacima koje je iznijela, do subote u 13 sati uvedene su dvije izvanredne linije za Supetar dok su trajekti za ostale otoke puni. Putnici su u vozilima u koloni u Zvonimirovoj ulici i dalje do trajektne luke čekali i više od dva sata.

"Sada smo na 75 posto brojki koje smo ostvarili u srpnju 2019. Više smo nego zadovoljni te vjerujemo da sezona neće naglo završiti", rekla je Ivulić.

Napomenula je da je prometni pritisak sa svih strana, od ulaza u Split, ali i na ulazu u trajektnu luku. "Preporučujemo svima koji trebaju u luku da što prije krenu i naoružaju se strpljenjem, ali vrijedi to istrpjeti za naše otoke", poručila je.

Lidia Capković Martinek iz Međunarodne zračne luke Zagreb pojasnila je za Media Servis kako cijeli tjedan bilježe iznimno dobre rezultate.

"Zračni promet bilježi polagan, ali siguran oporavak kao i turistička sezona. Međunarodna zračna luka Zagreb bilježi kroz ovaj vikend oko 20.000 dolaznih i odlaznih putnika, negdje oko 250 operacija prihvata i otpreme zrakoplova iz različitih destinacija. Potrebno je spomenuti - nakon lipnja u kojem je zabilježeno 100.000 putnika srpanj ćemo završiti s više od 150.000 putnika."

Stanje u 22 sata na cestama

Nakon kilometarskih kolona cijelog dana, donosimo i stanje na cestama i granicama u 22 sata. Kod Lučkog više nema kolona.

A1 Zagreb-Split-Ploče:

kod naplatnih postaja Lučko i Demerje u smjeru Zagreba nema dužih čekanja;

A2 Zagreb-Macelj:

kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Republike Slovenije kolona je duga oko 6 km.

A3 Bregana-Lipovac:

kolona osobnih i teretnih vozila ispred graničnog prijelaza Bajakovo duga je oko 6 km.

A4 Goričan-Zagreb:

prometna nesreća na 86+400 km između čvorova Sveta Helena i Popovec. U smjeru Zagreba vozi se preko odmorišta Sesvete sjever, a u smjeru Goričana preko odmorišta Sesvete jug uz ograničenje brzine od 40 km/h. U smjeru Goričana kolona je duga oko 1 km.

Pročitajte više

 

Pročitajte više