U Hrvatsku od početka rata došlo više Rusa nego ukrajinskih izbjeglica

Fotografija je ilustracija i ne prikazuje osobe iz teksta Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

OD početka rata u Ukrajini koji je inicirala Moskva u Hrvatskoj je boravilo gotovo 50 tisuća ruskih državljana, a prema izračunima ih i sada kod nas boravi više od 7000, piše Večernji list.

Broj ruskih državljana nešto je niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali dolasci ne samo da nisu stali nego su i relativno brojni. U sjeni rata u Ukrajini ostao je velik broj ruskih turista koji, manje-više, nastavljaju normalan život, uz brojna putovanja, turistička i privatna. 

U Hrvatsku došlo 20.000 izbjeglica

S druge strane, ovoliki broj Rusa u Hrvatskoj pokazuje još nešto - unatoč tomu što službena Moskva proglašava Hrvatsku neprijateljskom državom, "obični" Rusi za to malo mare i dolaze. U tome im, očito, tek malo smeta to što nema letova iz Rusije ni u jedno odredište u EU pa dolaze zrakoplovima preko Srbije ili Turske.

Moglo bi se reći i da je u Hrvatsku od početka ruske agresije na Ukrajinu došlo više Rusa nego ukrajinskih izbjeglica, kojih je oko 20.000. 

Rusi koji nisu na crnoj listi mogu putovati u EU

Treba naglasiti da Rusi - osim onih koji su na crnoj listi i koji su pod sankcijama Europske unije - mogu normalno putovati diljem Unije, turistički ili zbog nekog drugog razloga, i koristiti svoju imovinu koju imaju i u Hrvatskoj. Potrebna im je valjana viza koju izdaju sve EU države, pa tako i hrvatski konzulat u Rusiji, što su potvrdili iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Kako je Hrvatska, iako u manjem broju, ostala destinacija na koju dolaze Rusi tako su njihova turistička odredišta i u drugim EU zemljama. Kako se doznaje, pitanje o ruskim vizama i turističkim posjetima bit će tema sastanka ministara vanjskih poslova krajem ovog mjeseca u Češkoj, državi koja predsjeda Vijećem Europske unije, piše novinarka Večernjeg lista Sandra Veljković.

Pročitajte više

 

Pročitajte više