U Indiani zbog vjerskih sloboda zaustavljen zakon o zabrani pobačaja

Ilustracija: EPA

JOŠ jedan sudac je jučer u Indiani spriječio saveznu državu u provedbi zakona koja zabranjuje većinu pobačaja nakon što su ga židovke, muslimanke i druge nekršćanke osporile u tužbi.

Sutkinja višeg suda u okrugu Marion Heather Welch izdala je preliminarnu zabranu protiv zakona koji podupiru republikanci, a koji zabranjuje pobačaje uz ograničene iznimke u slučaju silovanja, incesta, smrtonosne abnormalnosti ploda ili ozbiljnog zdravstvenog rizika za majku. Tužitelji su tvrdili da mjera krši vjersku slobodu zaštićenu drugim državnim zakonom.

Donijeli novi zakon o zabrani pobačaja

Zakon je već bio na čekanju jer je početkom rujna sudac u Indiani spriječio njegovu provedbu te time dao vremena Planned Paretnhoodu i drugim pružateljima zdravstvenih usluga da probaju to u potpunosti osporiti na sudu.

Indiana je postala prva država koja je donijela novi zakon o zabrani pobačaja nakon što je američki Vrhovni sud u lipnju poništio svoju presudu Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je postupak legaliziran u cijeloj zemlji. Druge republikanske države brzo su počele provoditi starije zabrane.

Welch je izdala zabranu nakon što je skupina pod nazivom Hoosier Jews for Choice i pet pojedinačnih žena osporila zakon o pobačaju prema Zakonu o obnovi vjerskih sloboda Indiane u slučaju koji je pokrenula Američka unija za građanske slobode. ACLU je priopćio da tužitelji predstavljaju religije uključujući judaizam i islam, kao i "neovisne duhovne sustave vjerovanja".

"Zakon znatno opterećuje provođenje vjere tužitelj"

Welch je napisala da zakon „znatno opterećuje provođenje vjere tužitelja” te je time odobrila zahtjev tužitelja za preliminarnu zabranu dok traje osporavanje njegove zakonitosti.

„Iako neke religije vjeruju da je ljudski život nastao začećem, to nije mišljenje koje dijele sve religije ili svi religiozni ljudi”, stoji u priopćenju ACLU-a.

Pročitajte više