U Iranu zbog prosvjeda smaknut reper. Izvješće: Smrtna kazna čeka još 24 prosvjednika

Foto: Profimedia

SMRTNA kazna prijeti najmanje 24 Iranca zbog sudjelovanja u prosvjedima na kojima se kritizirala vlast, prema izvješću objavljenom u iranskom listu. Iranski dnevni list Etemad objavio je popis koji su sastavile sudske vlasti i na kojem je 25 prosvjednika optuženih za "vođenje rata protiv Boga", što je optužba koja prema islamskom zakonu nosi smrtnu kaznu.

Reper Mohsen Shekari (23), koji se također nalazi na popisu, smaknut je u četvrtak, a bio je optužen za napad na sigurnosnog čuvara oružjem, poticanje na terorizam i blokiranje prometnice. Sudske vlasti su najavile da će se pogubljenja nastaviti. Međutim, Etemad je u izvješću apelirao na sud da revidira smrtne kazne i izbjegne daljnja smaknuća.

Sankcije zbog kršenja ljudskih prava 

Shekarijeva egzekucija je izazvala snažnu osudu u Iranu i u inozemstvu. No iranski politički vođe, uključujući predsjednika Ebrahima Raisija, opisali su pogubljenje kao legitiman odgovor na nemire diljem zemlje.

Prosvjednici su prijetili odmazdom, dijeleći na društvenim mrežama poruku: "Čekajte našu osvetu." Iranci u inozemstvu u međuvremenu planiraju održati niz prosvjednih skupova na kraju tjedna. Prosvjedi su prouzročeni smrću iranske Kurdinje Mahse Amini 16. rujna. Umrla je u policijskom pritvoru nakon što je uhićena zbog kršenja islamskog pravila odijevanja.

Pored međunarodnih sankcija vezanih za iranski nuklearni program, Teheran se sada suočava i sa sankcijama zbog kršenja ljudskih prava.

Pročitajte više