U Izraelu se raspala vlada, idu na pete izbore u manje od četiri godine

Foto: EPA

IZRAELSKI parlament Kneset vjerojatno će se raspustiti danas, što će dovesti do petih izbora u manje od četiri godine, što gura Izraelce prema političkoj nesigurnosti u vrijeme rastućih troškova života i međunarodnih napora za obnovom nuklearnog sporazuma s Iranom.

Premijer Naftali Bennet prošloga je tjedna krenuo u raspuštanje parlamenta nakon što je vladajuća koalicija postala neodrživa i izgubila većinu u parlamentu. Knesset ima rok za glasanje o raspuštanju do ponoći u srijedu.

Nakon što Knesset odobri raspisivanje prijevremenih izbora, ministar vanjskih poslova lijevog centra Yair Lapid postat će premijer tehničke vlade s ograničenim ovlastima.

Povratak bivšeg premijera

Dok zastupnici raspravljaju o točnom datumu izbora, što bi moglo biti 25. listopada ili 1. studenog, kampanjom već dominira tema mogućeg povratka bivšeg premijera Benjamina Netanyahua.

Lapid i Bennett okončali su Netanyahuovu vladavinu prije godinu dana formiranjem saveza desnih, liberalnih i arapskih stranaka, koji je opstao duže no što su mnogi predviđali, ali je propao nakon nedavnih unutarnjih prijepora.

Netanyahu, sada opozicijski lider, oduševljen je krajem, kako je kazao, najgore vlade u izraelskoj povijesti. On se nada šestom mandatu usprkos suđenju za korupciju.

Postoji šansa da se izbjegnu izbori

Ankete pokazuju da je njegov desni Likud najpopularniji, ali nedovoljno za većinu čak i uz podršku religijskih i nacionalističkih stranaka.

Zastupnici iz Netanyahuovog bloka kazali su da rade na pokušaju formiranja nove vlade prije raspuštanja parlamenta. U tom slučaju, koji se ne smatra realnim, ne bi ni bilo izbora.

Pročitajte više