U JAR-u umro 21 tinejdžer. Istražitelji: Uzrok? Nešto su pili, jeli ili pušili

Foto: EPA

JUŽNOAFRIČKE vlasti, koje istražuju smrt 21 tinejdžera u pivnici na istočnoj obali tijekom vikenda, objavile su da je uzrok smrti mladih vjerojatno nešto što su jeli, pili ili pušili, a isključena je mogućnost stampeda. Još uvijek neobjašnjiva smrt tinejdžera, od kojih su neki slavili kraj školskih ispita, a drugi rođendan, rastužili su i šokirali naciju naviknutu na ozljede povezane s kulturom opijanja.

"To je ili nešto što su unijeli i otrovali se, bilo da se radi o hrani ili piću, ili je to nešto što su udahnuli", rekao je u ponedjeljak Unathi Binqose, glasnogovornik odjela za sigurnost zajednice u provinciji Eastern Cape. Rekao je da su lule za nargile vidljive na nadzornoj snimci s mjesta događaja.

Policija: Najmlađa žrtva je 13-godišnja djevojčica

"Potpuno isključujemo stampedo", dodao je, nakon što su prvi medijski izvještaji sugerirali da bi to mogao biti mogući uzrok smrti tinejdžera. Policija je priopćila da je umro 21 tinejdžer, jedan manje nego što se ranije mislilo. 

Glasnogovornik policije u provinciji brigadir Tembinkosi Kinana rekao je za Reuters da je najmlađa žrtva 13-godišnja djevojčica. 

Obraćajući se okupljenima ispred mrtvačnice u East Londonu u nedjelju ministar policije Bheki Cele se rasplakao, a za njim su počeli plakati i drugi ljudi. Fotografije koje od nedjelje kruže društvenim mrežama, a vlasti ih još nisu provjerile, prikazuju tijela mladih razbacana po podu pivnice, na stolovima i u naslonjačima.

Predsjednik Cyril Ramaphosa izjavio je u nedjelju da je zabrinut zbog okolnosti pod kojima su se mladi, među njima i mlađi od 18 godina, smjeli okupljati u pivnici. U Južnoafričkoj Republici zabranjeno je posluživanje pića mlađima od 18 godina.

Pivnici je u ponedjeljak oduzeta dozvola za prodaju pića, rekao je Mgwebi Msiya, glasnogovornik Uprave za alkoholna pića Eastern Capea. "Na putu smo prema pivnici da im uručimo to pismo suspenzije", rekao je. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više