HDZ-OVO ZDRAVSTVO

Pacijentici endoskopom razbili zube. KBC Split: Sve je po pravilima struke

Foto: Privatni album

BIZARNA priča o pacijentici iz Dubrovnika, kojoj je u KBC-u Split za vrijeme endoskopskog pregleda želuca liječnik razbio dva prednja zuba i ozlijedio usnu šupljinu, dobila je još bizarniji epilog: 25. siječnja stigao joj je zaključak bolničkog povjerenstva da "nisu nađene greške u postupanju dionika KBC-a Split" i da se, uostalom, ni sama pacijentica za vrijeme postupka ni na što nije žalila. 

Kada se pogleda kronologija slučaja, jasno je da je ovime splitska bolnica još jednom potvrdila svoj status posebnog slučaja unutar kompromitiranog hrvatskog zdravstvenog sustava. 

Za vrijeme pregleda polomili joj prednje zube i ozlijedili usnu šupljinu

Podsjetimo, portal UNA je koncem prošle godine objavio da je spikerica HRT-a Marija Laptalo za vrijeme pregleda na Zavodu za gastroenterologiju prošla pravu torturu, nakon čega je iz bolnice izašla u stanju šoka, s polomljenim prednjim zubima i ozljedama usne šupljine. 

S njom su, tvrdi, u tom trenu bila tri svjedoka. 

Nakon što se smirila, s cijelom se pričom obratila medijima, prilažući fotografije ozljeda. 

"Jučer sam cijeli dan plakala, a onda sam zaključila da se za ovo mora znati zbog drugih pacijentica. Bolujem od dvije kronične bolesti i nisam fascinirana posjetama liječniku, pa ni neugodnostima. No ovako nešto nisam mogla ni sanjati. Osjećam se silovano, doslovno", izjavila je tada Laptalo za UNU. 

Prema njezinim riječima, na pretragu ju je uputio gastroenterolog iz Dubrovnika, gdje joj je zbog kroničnog gastritisa nekoliko puta rađena gastroskopija. 

Ovaj put se liječniku zbog vidljive tvorbe učinilo da bi trebalo isključiti malignu bolest želuca, pa je ordinirao zahvat koji se ne radi u Dubrovniku. 

"Jedva su razgovarali sa mnom"

Očekivala je da će je na Zavodu za gastroenterologiju KBC-a pripremiti i objasniti proceduru, no dočekala ju je, kaže, jedino medicinska sestra koja je jedva razgovarala s njom i nevoljko odgovarala na njezina pitanja.  

"Nakon nekog vremena je u ordinaciju ušao liječnik na čijoj je košulji pisalo dr. Bratanić (dr. Andre Bratanić op.a.) i još neki jako mladi liječnik, vjerojatno specijalizant. Nitko mi se nije ni obratio, a kamoli predstavio, samo su uzeli nalaze i iznervirano komentirali što sam uopće tu i što im se šalju "neke sitne tvorbe od 13 mm", ispričala je. 

U gastroskopiji se u usta bolesnika postavlja usnik koji je potrebno lagano prihvatiti zubima i koji služi zaštiti zubala, ali i endoskopski aparat koji izgleda kao tanko crijevo i koji se provlači kroz pacijentov jednjak, želudac i dvanaesnik. 

U četrdesetak minuta pregleda liječnik je, prema riječima Laptalove, neprekidno energično pomicao crijevo u svim pravcima, komentirao besmislenost pretrage i koliko je suspektna tvorba sitna. 

"Osjetila sam krv"

"U jednom sam trenutku osjetila krv, a zatim i komadiće nečeg tvrdog pod usnom, ali onako izbezumljena nisam znala je li to komad usnika ili što. Kad sam se pogledala u ogledalo, shvatila sam da su mi potezanjem katetera odlomljena dva prednja zuba. U šoku sam viknula da su mi pukli zubi, no nije reagirao ni liječnik ni sestra", ispričala je Laptalo. 

Nakon svega, nikada nije dobila nalaz tvorbe zbog koje je došla na pregled. 

Citološki nalaz govori o "nakupinama stanica sluznice, malo pločastih epitelnih stanica, elementima krvi i sluzi". 

Čim su mediji objavili priču, ravnatelj splitske bolnice dr. Julije Meštrović povukao je potez nezapamćen u povijesti zdravstva i nazvao pacijenticu da se osobno ispriča za "sve što je doživjela". 

 Medijima je odmah stigla obavijest da će bolnica provesti izvanredni nadzor.

"U našoj se ustanovi godišnje obavi više od 5000 endoskopija gornjeg probavnog sustava, no nikada nije zabilježena komplikacija poput ove. Naravno da će u odnosu na navode iz članka KBC Split poduzeti sve kako bi utvrdio činjenice i poduzeo sve potrebne radnje", stajalo je u objavi splitskog KBC-a.

Što piše u rješenju?

Kada se to stavi u kontekst odluke Povjerenstva da je sve napravljeno kako treba, Marija Laptalo iz ove epizode hrvatskog zdravstva može izaći djelomično zadovoljna: iako se nikada u povijesti splitske gastroenterologije nije dogodilo ništa slično, pacijenti će ubuduće potpisivati da su svjesni da im se kateterom i usnikom mogu izbiti zubi i nanijeti ozljede usne šupljine. 

Tako stoji u rješenju: 

"Na osnovi medicinske dokumentacije, očitovanja i usmenih izjava dionika događaja, zaključuje se kako slijedi: 

- nakon obavljenog zahvata osoblje nije bilo upoznato s mogućim neželjenim događajem. 

O svemu smo bili obaviješteni naknadno, iz medija (utvrđeno je da je gđa Laptalo bila upoznata s procedurama, potpisala je informirani pristanak, urađene su odgovarajuće pripreme i predradnje za zahvat, uključujući i premedikaciju, uzeta je anamneza i obavljen razgovor, nakon same pretrage nije se žalila na postupanje i/ili ozljede neposredno nakon zahvata i slično). 

- nisu utvrđeni propusti i/ili greške u postupanju i/ili liječenju dionika događaja, djelatnika KBC-a Split. 

- tijekom bilo koje endoskopske pretrage postoje rizici i moguće su brojne komplikacije, kako je navedeno i u informiranom pristanku, ali je moguće da dođe i do oštećenja sluznice usne šupljine i zubi (osobito ako su na njima rađeni stomatološki zahvati). 

Povjerenstvo daje preporuke: 

- revidirati Informirani pristanak."

Laptalo: Sve navedeno je laž

Laptalo je za Index izjavila da je potresena zaključkom povjerenstva i da će se konzultirati s odvjetnicima. 

"Sve navedeno je laž, ne mogu shvatiti da je ovako nešto moguće. Naravno da ne možete govoriti dok držite usnik za vrijeme endoskopskog pregleda želuca. Međutim, sestri sam dva puta dala znak rukom kad sam osjetila krv i kada sam osjetila nešto tvrdo pod usnikom. Uopće me nije doživjela. Nakon toga sam se pogledala u ogledalu i rekla da su mi polomili zube, no ni liječnik ni sestra nisu reagirali. Oni tvrde da se nisam žalila i da su o svemu doznali iz medija", kaže.

Dodaje da joj je posebno šokantno to što ju je ravnatelj bolnice odmah nazvao nakon objave tekstova u medijima, de facto priznao pogrešku i ispričao se zbog svega. 

"Bio je toliko dirnut situacijom, čak je kazao da je njemu gore nego meni. Jako sam ljuta. Ta bolnica je najveća kazna samoj sebi. Trenutno se neću obraćati Ministarstvu zdravstva, no kada se smirim, razgovarat ću s odvjetnicima, pa neka oni odluče što dalje", tvrdi Laptalo.

Pročitajte više