U Kijevu se održava važan EU sastanak: "Ovo je snažna poruka Moskvi"

Foto: EPA

UKRAJINA i Europska unija održat će sastanak na vrhu u Kijevu koji je ukrajinska vlada nazvala "snažnom porukom" upućenom Moskvi gotovo godinu dana od početka ruske invazije. Ruska vojska, koja je zadnjih dana u ofenzivi, ustvrdila je u utorak da je zauzela selo blizu Bahmuta, koji je vruća točka u borbama na istoku Ukrajine.

Sastanak na vrhu s dvadeset sedmoricom je važna etapa, nekoliko mjeseci pošto je Kijev dobio službeni status kandidata za EU. Predsjednik Volodimir Zelenski je u svom obraćanju u utorak navečer izrazio nadu da će summit potvrditi visoku "razinu suradnje i napretka" s EU. "Očekujemo nove vijesti za Ukrajinu", rekao je.

"Činjenica da se summit održava u Kijevu snažna je poruka upućena našim partnerima, ali i neprijateljima", istaknuo je ranije premijer Denis Šmihalj, rekavši da "od summita očekuje pozitivnu prijelaznu ocjenu naših napora na europskoj integraciji".

Dvodnevni sastanak na vrhu treba potaknuti "Europu da vjeruje u pobjedu Ukrajine", istaknuo je.

Sastanak se održava nekoliko dana pošto je Zapad, nakon dugog otezanja, odobrio slanje teških tenkova ukrajinskoj vojsci. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Ukrajina očekuje "120 do 140" zapadnih tenkova kako bi potisnula rusku vojsku.

Ovo je prvi put da Kijev otkriva broj teških modernih oklopnjaka koje su mu obećali njegovi zapadni saveznici. Ruske snage na terenu odlučne su u namjeri da preuzmu inicijativu, nakon poraza koji su je jesenas nagnali na povlačenje na sjeveroistoku i na jugu zemlje.

U utorak je rusko ministarstvo ustvrdilo u svom dnevnom izvješću da je "mjesto Blahodatne (blizu Bahmuta) oslobođeno" u ofenzivi "dragovoljačkih postrojbi" uz potporu zrakoplovstva i topništva.

"Dragovoljci" je eufemizam kojim se Rusija koristi govoreći o paravojnim skupinama, napose o skupini Wagner, koja se bori zajedno s vojskom. Kijev je u subotu zanijekao informaciju o zauzimanju Blahodatna.

Pročitajte više