U Kini dano preko 22 milijuna doza cjepiva: "Posao napreduje glatko i uredno"

Foto: EPA

KINA je primijenila oko 22,8 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, rekao je zdravstveni dužnosnik u srijedu, dok zemlja pojačava kampanju uoči praznika lunarne Nove godine u veljači i porasta putovanja. 

Najmnogoljudnija država svijeta proširila je svoj ciljani program cijepljenja od sredine prosinca te uključila prioritetnije skupine pod većim rizikom izloženosti virusima, u pokušaju da spriječi širenje zaraze u zimi i u proljeće.

"Sveukupno, posao napreduje glatko i uredno", rekao je Zeng Yixin, zamjenik ravnatelja nacionalnog zdravstvenog povjerenstva, na konferenciji za novinare, govoreći o provedbi cijepljenja.

Plan je cijepiti 50 milijuna ljudi

Kina namjerava cijepiti 50 milijuna ljudi prije lunarne Nove godine u veljači, objavio je ovaj mjesec državni medij Global Times.

Nacionalni program cijepljenja sada daje prednost ključnim skupinama poput djelatnika u medicinskim, prijevozničkim i prehrambenim uslugama te zaposlenicima i studentima koji odlaze u inozemstvo. Stariji i drugi morat će pričekati.

Međutim, četvrt Chaoyang u glavnom gradu Pekingu već je počela davati cjepiva građanima izvan prioritetnih skupina.

Neke zajednice u okrugu Dongcheng kažu da se stanovnici u dobi između 18 i 59 godina mogu prijaviti za cijepljenje. Ali nisu rekli kada će biti dostupne doze.

Najniži dnevni porast slučajeva u više od dva tjedna

Kina je zabilježila najniži dnevni porast slučajeva covida-19 u više od dva tjedna, pokazali su u srijedu službeni podaci, koji sugeriraju da djeluju agresivne mjere provedene kako bi se suzbila ponovna pojava bolesti.

Nacionalno zdravstveno povjerenstvo priopćilo je da je 75 novih potvrđenih slučajeva prijavljeno u siječnju. 26, što je manje od 82 dan ranije, i najniži jednodnevni porast od siječnja. 11.

Pedeset i pet osoba zarazilo se lokalno, a preostalih 20 su uvezeni slučajevi.

Više od polovice lokalno prenesenih slučajeva zabilježeno je u sjeveroistočnoj pokrajini Heilongjiangu. Zabilježeno je 14 slučajeva u susjednoj pokrajini Jilinu, sedam u pokrajini Hebeiju, koja okružuje Peking, i četiri u samoj prijestolnici.

Vlasti diljem zemlje uvedene su mjere uključujući kućnu karantenu, ograničenje putovanja i masovna testiranja u pokušaju suzbijanja bolesti uoči lunarne Nove godine u veljači, kada obično putuju stotine milijuna ljudi.

U kontinentalnoj Kini ukupno je potvrđeno 89.272 slučaja, a broj umrlih i dalje je 4636.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više