U Koprivnici se prije 5 godina utopio dječak. Dvije bivše studentice idu u zatvor

Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL

Na bazenima u Koprivnici, prilikom organizirane proslave rođendana 2018. godine, utopio se dječak. Ovih su dana donesene nepravomoćne presude za taj nesretni slučaj. Tadašnja voditeljica bazena, dvije studentice koje su radile kao animatorice na rođendanu te službeni spasilac na bazenima osuđeni su za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, piše Danica.

Sud ih je proglasio odgovornima za tešku tragediju tijekom proslave rođendana na kojoj je bilo osmero djece stare sedam godina. U jednom trenutku, u tzv. divljoj rijeci s dubinom bazena od 133 centimetra utopio se dječak neplivač.

Svjedočenje studentica

Suđenje je prebačeno u Varaždin i odmah proglašeno tajnim, pa je službene informacije o detaljima presude nemoguće dobiti. Spomenuti je portal neslužbeno doznao da je četvero optuženih osuđeno na bezuvjetne zatvorske kazne u trajanju od jedne do dvije godine.

Gradska tvrtka Komunalac kažnjena je novčanom kaznom u iznosu više stotina tisuća kuna. Prema našim informacijama, još ranije se obitelj tragično stradalog dječaka nagodila s Komunalcem te dobila odštetu, navodno oko milijun kuna. Bivša voditeljica bazena u istrazi se branila kako je riječ o “očito nenamjernim propustima animatorica i spasioca s čime ona nema apsolutno nikakve veze”.

Studentice su pak navele kako su one bile angažirane kao animatorice na rođendanu i nisu bile zaposlene na bazenima te ne mogu biti ni odgovorne za opću sigurnost kupača. Osim toga nisu bile ni obučene za provođenje zaštitnih mjera.

Tvrde i da nisu “provjerile plivačke sposobnosti djece jer da iz iskaza ispitanih svjedoka, roditelja djece, proizlazi da su ih animatorice pitale da li djeca znaju plivati i da su sva djeca uglas vikala da znaju“.

Odvjetnik potvrdio presude

Spasilac na bazenima branio se kako su trebala biti angažirana dva spasioca, a ne jedan, a “nedvojbeno je utvrđeno da u ta tri sata rođendana dijete nije pokazivalo da bi imalo problema s plivanjem pa da bi on mogao znati da je bilo u opasnosti”.

Presuda Općinskog suda u Varaždinu je nepravomoćna i okrivljenici su se na nju već žalili. Zbog toga smo o svemu zatražili komentar poznatog koprivničkog odvjetnika Krunoslava Kunštića koji u postupku brani bivšu voditeljicu bazena.

“Postupak je tajan, detalje ne mogu iznositi. Mogu vam sam potvrditi da smo uložili žalbu na nepravomoćnu presudu i nadamo se pozitivnom ishodu”, kratko je u subotu rekao Kunštić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više