Britanska policija uhitila ruskog oligarha u njegovom domu u Londonu

Ilustracija: EPA

Policajci koji istražuju potencijalne kriminalne aktivnosti oligarha uhitili su bogatoga ruskog poduzetnika u njegovoj kući u Londonu, vrijednoj više milijuna funti. Neimenovanog 58-godišnjeg muškarca u četvrtak je privela Nacionalna kriminalistička agencija Velike Britanije (NCA) zbog sumnje da je počinio kaznena djela, među kojima su pranje novca, zavjera s ciljem prevare ministarstva unutarnjih poslova i urota za počinjenje krivokletstva. 

Istodobno je priveden i 35-godišnji muškarac koji radi u njegovoj rezidenciji. On je uhićen zbog sumnje na pranje novca i ometanje službenika u radu, nakon što je viđen kako odlazi iz kuće s torbom u kojoj se nalazilo na tisuće funti u gotovini. Treći muškarac (39), bivši partner biznismenove aktualne partnerice, uhićen je u njegovu domu u londonskom Pimlicu zbog sumnji u počinjenje kaznenih djela, uključujući pranje novca i zavjeru s ciljem počinjenja prijevare.

NCA je objavio da je u operaciji provedenoj na poslovnom posjedu u Londonu, vrijednom više milijuna funti bilo uključeno više od 50 službenika iz agencijskog odjela za borbu protiv kleptokracije. Na posjedu je nakon pretrage zaplijenjen niz digitalnih uređaja i veća količina gotovine.

Pušteni su na slobodu uz jamčevinu

Ravnatelj NCA Graeme Biggar je kazao da je "agencijska ćelija za borbu protiv kleptokracije, utemeljena tek ove godine, postigla golem uspjeh u istraživanju potencijalnih kriminalnih aktivnosti oligarha, kao i pružatelja profesionalnih usluga koji ih podupiru i pomažu im te onih povezanih s ruskim režimom. I dalje ćemo koristiti sve ovlasti i taktike koje su nam dostupne da bismo spriječili ovakve prijetnje."

Sva trojica uhićenih muškaraca puštena su na slobodu uz jamčevinu. NCA je izvijestio da je riječ o posljednjoj operaciji provedenoj u sklopu napora te organizacije da se ometu aktivnosti korumpiranih međunarodnih poslovnih subjekata i njihovih pomagača.

Ruske elite povezane s Putinom

Spriječeno je gotovo stotinu kriminalnih prijetnja, a odnosile su se na ruske elite povezane s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njihove pomagače, među kojima su nalozi za zamrzavanje bankovnih računa osoba blisko povezanih sa sankcioniranim Rusima, objavio je NCA.

"Naša je ćelija istraživala i poduzela diskretne mjere protiv brojnih pripadnika elita koje izravno utječu na Ujedinjeno Kraljevstvo, a to je provodila putem manje konvencionalnih ruta koje se koriste za prikrivanje protoka veće osobne imovine, poput prodaje umjetnina i sličnih predmeta od velike vrijednosti preko aukcijskih kuća", pojasnili su iz NCA.

“Na međunarodnoj razini rad NCA-a je pridonio da se vlasništvo nad nekim nekretninama zamrzne (osam jahti i četiri zrakoplova) te nastavlja s radom u suradnji s Uredom za provedbu financijskih sankcija da bi se zajamčilo zamrzavanje ostale osobne imovine u Ujedinjenom Kraljevstvu.”

Pročitajte više