U Meksiku ubijena novinarka, bila je pod policijskom zaštitom

Screenshot: YouTube

NOVINARKA Lourdes Maldonado ubijena je jučer u gradu Tijuani, objavila je vlada savezne meksičke države Baja California, samo tjedan dana nakon ubojstva fotoreportera Margarita Martineza.

Maldonado je ubijena hicem iz vatrenog oružja u svom automobilu parkiranom pred kućom u kojoj je živjela, u blizini Tijuane, objavio je u priopćenju ured državnog tužitelja Baje Californije, savezne države na granici s SAD-om.

Bojala se za vlastiti život

Upućeni izvor rekao je da je Maldonado bila u programu zaštite novinara, koji je uključivao i policijski nadzor njezinog doma. Ubijena novinarka zatražila je 2019. od predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora pomoć i pravdu u radnom sporu.

"Bojim se za svoj život", rekla je tada.

Godinama je vodila sudski spor oko prava na rad s nekadašnjim guvernerom Baje Californije Jaimeom Bonillom iz Obradorove stranke MORENA, koji je prošle godine otišao s dužnosti. Novinarka je nedavno objavila da je dobila spor protiv medijske kuće Bonilla.

Samo ove godine u Meksiku je ubijeno troje novinara

Prije tjedan dana dužnosnici su izvijestili o ubojstvu 49-godišnjeg fotoreportera Martineza koji je ubijen iz vatrenog oružja pred svojim domom.

Samo u ovoj godini u Meksiku je ubijeno troje novinara. Od 2000. do 2021. ubijeno ih je 145, uključujući sedam u prošloj godini, pokazuju podaci udruge za zaštitu ljudskih prava Article 19.

Pročitajte više