U nedjelju se u Rimu sastaju američki i izraelski ministar vanjskih poslova

Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Antony Blinken sastat će se u nedjelju u Rimu s novim izraelskim ministrom vanjskih poslova Yairom Lapidom, rekao je neimenovani američki dužnosnik.

Lapid, član vlade koju vodi novi premijer Naftali Bennett, iskoristit će Blinkenov posjet Italiji, koji je trenutačno na europskoj turneji, kako bi se sastao s njim, dodao je taj izvor.

Tema sastanka bit će primirje između Izraela i Hamasa

Dvojica čelnika će razgovarati o izgledima za očuvanje primirja između Izraela i Hamasa, islamističkog pokreta na vlasti u Pojasu Gaze nakon sukoba u svibnju. Od 10. do 21. svibnja poginulo je 260 Palestinaca u izraelskim zračnim napadima na Gazu, objavile su mjesne vlasti.

U Izraelu je u raketiranju iz Gaze poginulo 13 ljudi, među njima jedan vojnik, objavili su policija i vojska.

Američki predsjednik Joe Biden odmah je htio uspostaviti veze s novom izraelskom vladom, raznorodnom koalicijom koja je prekinula dvanaestogodišnju vladavinu Benjamina Netanyahua. Blinken treba razgovarati i o pregovorima koji se trenutačno vode u Beču radi povratka Sjedinjenih Država u ugovor o iranskom nuklearnom programu iz kojeg se povukla administracija Donalda Trumpa.

Njemačka, sudionica tih pregovora, rekla je da je optimistična u vezi s mogućnošću postizanja dogovora u skoroj budućnosti.

Pročitajte više