U neredima na utakmici u Indoneziji više od 170 mrtvih. Policija: Mnogi su se ugušili

Foto: EPA

NAJMANJE 174 osobe su poginule, a 180 je ozlijeđeno u stampedu i neredima na nogometnoj utakmici u Indoneziji, u jednoj od najvećih svjetskih katastrofa na stadionu, rekle su vlasti danas.

Kad su ogorčeni navijači poražene domaće ekipe nahrupili na teren u Malangu, u pokrajini Istočnoj Javi, u nedjelju navečer, policija je ispalila suzavac pokušavajući kontrolirati situaciju, što je izazvalo stampedo u kojem su se mnogi ugušili, rekao je novinarima zapovjednik istočnojavanske policije Nico Afinta.

"Postalo je anarhično. Počeli su napadati policajce, uništavali su automobile", rekao je Afinta te dodao da je gužva nastala kad su navijači bježali prema izlazu.

Među poginulima i petogodišnje dijete

Videosnimka lokalnog medija pokazuje navijače kako oko 22 sata po lokalnom vremenu upadaju na teren, nakon što je Arema FC izgubio 3:2 od Persebaye Surabaye. Na snimci se vide tučnjava i nešto što izgleda kao suzavac u zraku. Vidi se i kako navijači iznose onesviještene ljude.  

Ravnatelj jedne od bolnica kamo su ozlijeđeni odvezeni rekao je za Metro TV da su neke od žrtava pretrpjele ozljede mozga te da je među poginulima i petogodišnje dijete.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo rekao je da vlasti moraju temeljito procijeniti sigurnost na utakmicama te dodao kako se nada da je ovo "posljednja nogometna tragedija u zemlji".

Jokowi, kako zovu predsjednika, naredio je indonezijskom nogometnom savezu da obustavi sve utakmice nacionalne top lige BRI Liga 1 dok se ne završi istraga.

Pravila za upotrebu suzavca, prekapacitiranost

Krovna svjetska nogometna organizacija FIFA u svojim sigurnosnim propisima navodi da redari i policija ne smiju upotrijebiti oružje ni "plin za kontrolu mase".

Indonezijska komisija za ljudska prava također namjerava istražiti sigurnost na terenu, uključujući upotrebu suzavca, rekao je njihov povjerenik za Reuters. 

Indonezijska podružnica Amnesty Internationala oštro je osudila sigurnosne mjere te rekla kako se "uopće ne može opravdati da država koristi prekomjernu silu u obuzdavanju i kontroli takvih gomila".

Indonezijski ministar sigurnosti Mahfud MD u postu na Instagramu je ustvrdio da je stadion bio ispunjen preko svojeg kapaciteta. Napisao je da je izdano 42.000 ulaznica za stadion koji može primiti samo 38.000 ljudi. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više