U Norveškoj uhićen bivši zapovjednik Wagnera. Pokušao je ilegalno ući u Rusiju?

Foto: EPA

Norveška policija uhitila je bivšeg zapovjednika plaćeničke grupe Wagner zbog sumnje da je pokušao ilegalno ući u Rusiju nakon što je ranije ove godine zatražio azil u Norveškoj, rekao je danas njegov odvjetnik za Reuters. Policija je jučer kasno navečer priopćila da je privela muškarca u 20-im godinama života zbog pokušaja ilegalnog prelaska ruske granice, ali nije objavila njegov identitet. 

Andrej Medvedev je u siječnju pobjegao iz Rusije u Norvešku. Njegov odvjetnik, Brynjulf Risnes, je kazao kako je uhićen zbog nesporazuma. "Otišao je tamo kako bi vidio može li pronaći mjesto gdje je u siječnju prešao u Norvešku. Zaustavili su ga dok je bio u taksiju. Nikada nije bio blizu granice. Nije namjeravao prijeći u Rusiju", rekao je Risnes. 

U svibnju rekao da se želi vratiti u Rusiju

U vrijeme dolaska u Norvešku, Medvedev je rekao da traži azil jer se boji za svoj život nakon što je svjedočio ubijanju i maltretiranju zarobljenika dovedenih na bojišnicu u Ukrajini. Njegov bijeg u siječnju dospio je na naslovnice širom svijeta kao rijedak primjer u to vrijeme da je netko prebjegao u zapadnu zemlju dok je tvrdio da se borio za Rusiju kao plaćenik u ukrajinskom ratu.

Ali u svibnju je u videu objavljenom na YouTubeu rekao da se želi vratiti u Rusiju iako vjeruje da bi to moglo predstavljati opasnost za njegov život, opisujući sebe kao "neku vrstu dječaka u velikoj igri" koje više ne želi biti dio. Risnes je rekao da se Medvedev ima pravo vratiti u Rusiju ako to želi, ali da se mora "dogoditi mnogo promjena" kako bi se sigurno vratio.

U travnju je Medvedev u Norveškoj osuđen za sudjelovanje u tučnjavi i nošenje zračnog oružja, ali je oslobođen optužbi za počinjenje nasilja nad policijom. Tada je rekao da gleda u budućnost i da se nada azilu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više