U Otvorenom o Sanji Milanović: "Da je majka neka druga, bi li bila ista reakcija?"

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

NEKI smatraju da je prva dama Sanja Musić Milanović slanjem maila izvršila pritisak na školu koju pohađa njezin sin, dok drugi misle da je njezina reakcija kao roditelja normalna.

Jesu li pritisci roditelja na škole prevršili svaku mjeru?

Zaključena ocjena ne smije se mijenjati, osim pred povjerenstvom nakon službenog prigovora. Ministarstvo obrazovanja šalje inspekcijski nadzor. Jesu li pritisci roditelja na škole prešli svaku mjeru? Zašto se odlični učenici s jednom četvorkom ne mogu više upisati u željene škole i na fakultete? Kako pritisak i stres utječu na djecu i mlade?

O tome su večeras u Otvorenom na HRT-u govorili Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u školstvu "Preporod", Josip Matković, osnivač i administrator nastavničke grupe "Školska zbornica" te Dubravka Miljković, psihologinja i pedagoginja.

Paljak: Činjenica je da je profesor taj koji vodi učenike

Paljak je rekao kako je ministarstvo pokrenulo inspekcijski postupak i provjerit će se jesu li prekršeni pravilnik i zakon i temeljem toga će se donijeti pravorijek koji će se uputiti ravnatelju škole i temeljem toga će se postupiti glede onoga što je uočeno.

"Doživljava li netko nešto što je napisano ili izrečeno kao pritisak na sebe, to je individualna kategorija, ali činjenica je da je profesor taj koji vodi učenike i zaključuje samostalno ocijene i snosi odgovornost za donošenje odluke", kazao je Paljak.

Hitrec: Da je majka neka druga gospođa, a ne ova, bi li bila ista reakcija?

Hitrec je rekla da će se tek vidjeti tko treba snositi sankcije nakon što je evidentno došlo do prekršaja zato što su ocjene promijenjene nakon što su zaključene i to ne prema proceduri koja je propisana zakonom. "Je li ovo jedina izolirana situacija, situacija koja je izašla u medije? Da je majka neka druga gospođa, a ne ova, bi li bila ista reakcija?" zapitala se Hitrec.

Naglasila je kako se ne želi izgubiti kontakt s roditeljima te kako se tijekom cijele godine treba komunicirati, ali to ne znači da će se ispuniti sve njihove želje.

Stipić: Pritisci su sve veći, traju cijelu školsku godinu

Na red je došao sindikalist Stipić.

"Nažalost, u našim školama sve je više i više pritisaka. I oni nisu samo krajem školske godine, tada su najveći, ima ih tijekom cijele školske godine. Naprosto, to je jedna zona sumraka, jedno područje koje nikoga ne zanima dok se ne dogodi ovakvo nešto. I hvala gospođi Musić Milanović, ona je zapravo omogućila da se ozbiljno progovori o jednoj stvari koju se već jako dugo neozbiljno u ovoj zemlji shvaća. Jer ocjene su odavno prestale biti pokazatelj učeničkih postignuća.

Mogu to reći iz vlastitog iskustva, pripadao sam onim nastavnicima koji, mogu to reći, nikada nisam promijenio svoju ocjenu, hvala Bogu da je bilo tako. Mogu reći da je to čak i bila normalna stvar kad sam ja počinjao raditi. Danas to više nije normalno. Danas je puno više konformista, a puno manje heroja u našim zbornicama", zaključio je Stipić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više