U rujnu će umirovljenici s prosječnom mirovinom dobiti oko 155 kuna više

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

USKLAĐIVANJE mirovina u rujnu trebalo bi biti najveće u povijesti Hrvatske, piše Mirovina.hr. Druga polovica 2008. drži dosadašnji rekord kada je usklađivanje iznosilo 4.05 posto. U rujnu 2022. redovito usklađivanje bi moglo iznositi 5.75 posto.

Na prosječnu mirovinu od 2701 kunu takvo usklađivanje donosi 155 kuna više. Tako pokazuju projekcije Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), a bivši saborski zastupnik HSU-a Željko Šemper je za portal Mirovina.hr dostavio njihove prognoze.

Rast će se dogoditi zbog inflacije

Najveće usklađivanje mirovina u povijesti države dogodit će se zbog inflacije, što nije dobra vijest za umirovljenike kao skupinu s najmanjim prihodima. Godišnja inflacija u travnju je u odnosu na travanj prošle godine dosegnula 9.4 posto. Kada se zbroji prvo usklađivanje ove godine od 2.24 posto i hipotetskih 5.75 posto, dođe se do tek osam posto rasta. To znači da će kupovna moć umirovljenika nakon ovog usklađivanja biti manja nego 2021.

Inflacija idućih mjeseci može dodatno ubrzati, a u statistiku o rastu plaća u narednim mjesecima ući će i povećanje osnovice za plaće zaposlenih u javnom sektoru. Umirovljenike bi moglo dočekati još povoljnije usklađivanje od 5.75 posto, međutim za konačni postotak treba pričekati sredinu kolovoza. U rujnu se očekuje isplata.

Šemper iz HSU-a dodaje kako bi se u vremenima visoke inflacije, kada je veća od pet posto, usklađivanje mirovina trebalo kvartalno provoditi. Tada bi usklađivanja bila nešto manja, ali bi bila češća. U suprotnom umirovljenici usklađivanje temeljeno rastom cijena na mirovinama dobiju s odgodom od osam do devet mjeseci. No, tada već nastupe poskupljenja pa im mirovinu "pojede" inflacija čim je prime, piše Mirovina.hr.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više