Rusi masovno kupuju antidepresive nakon Putinovog proglašenja mobilizacije

Foto: EPA

PRODAJA antidepresiva u ljekarnama skočila je u Rusiji nakon što je predsjednik Vladimir Putin donio odluku o djelomičnoj mobilizaciji za rat u Ukrajini, izvijestila je državna novinska agencija.

Prodaja je skočila za 120 posto u tjednu od 19. do 25. rujna, izvijestila je novinska agencija TASS, pozivajući se na podatke istraživača farmaceutskog tržišta DSM-a. Putin je 21. rujna naredio djelomičnu mobilizaciju 300.000 rezervista.

Mnogim pacijentima prvi put propisani antidepresivi

Čelnica Saveza farmaceutskih udruženja Viktorija Presnjakova izjavila je državnoj agenciji da je od početka rata u Rusiji krajem veljače potražnja za antidepresivima, tabletama za spavanje i tabletama za smirenje značajno porasla u usporedbi s prethodnim godinama.

To je pripisala "geopolitičkoj i gospodarskoj situaciji". Prema njezinim riječima, ima mnogo pacijenata kojima su prvi put propisani takvi lijekovi. 

Istaknula je da stanovništvo kupuje i lijekove bez recepta kako bi se smirili. Mnogi lijekovi za koje je drugdje u Europi potreban recept mogu se jednostavno kupiti u ljekarnama u Rusiji.

Pročitajte više

 

Pročitajte više