U školi u Splitu pojavila se šuga

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

OSNOVNA škola Sućidar objavila je danas da se kod nekoliko učenika pojavila šuga, odnosno svrab - kožna bolest praćena snažnim svrabom i crvenilom na koži. Bolest uzrokuje grinja, mali člankonožac nevidljiv oku, koji se vrlo lako prenosi izravnim duljim fizičkim kontaktom s čovjeka na čovjeka ili preko zaražene odjeće, ručnika ili posteljine.

Iz škole upozoravaju roditelje da će bolest, ako se pojavi, kod svog djeteta prepoznati po jakom svrabu nakon čega će se pojaviti crveni osip na mjestima grebanja i češkanja  Osjećaj svraba pojačava se po noći i u toplijem prostoru, pa se bolest po tome može prepoznati i prije izbijanja osipa, ako se dijete češka dok spava.

"Molimo Vas, ukoliko kod svog djeteta uočite stalno češkanje i grebanje koja ne prestaje, odmah kontaktirate svoga liječnika i ne šaljete dijete u školu dok ne provjerite radi li se o svrabu. Liječnik će prepisati potreban lijek i objasniti što sve treba učiniti kako bi bolest bila izliječena", poručili su iz škole.

"Upozorite dijete da ne oblači odjeću drugih učenika"

U slučaju oboljenja dijete ne treba dolaziti u školu sve dok traje mogućnost prijenosa bolesti na ostale učenike. Isto vrijedi i za braću i sestre jer ukoliko jedan član obitelji dobije svrab postoji velika vjerojatnost pojave i kod ostalih članova obitelji.

"Molimo vas također da upozoravate svoje dijete da ne oblači odjeću drugih učenika (npr. jakne) i što manje koristi stvari drugih učenika, izbjegava fizičke kontakte (hvatanje za ruke, doticanje ramena, glave i sl.) i redovito pere ruke. Škola provodi redovite mjere dezinfekcije školskih prostora i radnih površina učenika", piše u obavijesti.

Napominju i da nema mjesta velikoj zabrinutosti, no da je važno prepoznati ovu bolest ako se pojavi i poduzeti sve kako bi se smanjio broj oboljelih.

Kako se zaštititi?

Dr. med. Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ranije je govorila o ovoj temi. Rekla je da od zaraze do pojave prvih simptoma može proći čak i osam tjedana.

Preporučila je da se, osim zaraženih svrabom, tretiraju i osobe koje su s njima u kontaktu. 

"Treba temeljito oprati odjeću, rublje i posteljinu na barem 60 stupnjeva Celzijusa", naglasila je.

Ako se zaraza pojavi u dječjem vrtiću ili kod obitelji koje ima malo dijete, svakako treba oprati i plišance. Ako je to nemoguće, onda ih staviti u vrećicu i dobro zatvoriti jer paraziti na stvarima mogu preživjeti čak još tri dana", upozorava Pem Novosel. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više