U Slavoniji i Baranji dvije osobe zaražene virusom Zapadnog Nila, jedna je u bolnici

Foto: Igor Soban/PIXSELL

U VLADISLAVCIMA i Karancu potvrđena su dva slučaja zaraze groznicom Zapadnog Nila. 

Kako se navodi u službenoj obavijesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije koja je poslana Državnom inspektoratu, Područnom uredu Osijek - Službi sanitarne inspekcije, provedenim monitoringom odraslih komaraca metodom CDC klopki, tijekom 12 sati izbrojen je povećan broj jedinki (49), piše Glas Slavonije.

Dostavljeno je i izvješće o potvrđenom slučaju pacijenta s "akutnim transverzalnim mijelitisom prouzročenim virusom Zapadnog Nila" na području Općine Kneževi Vinogradi, u naselju Karanac. Jedan čovjek je u težem stanju te je završio u bolnici, kazali su mještani Karanca za Glas Slavonije.

Što je bolest Zapadnog Nila?

Bolest Zapadnog Nila je prenosiva bolest čiji je uzročnik virus Zapadnog Nila koji se u prirodi održava u ciklusu između ornitofilnih komaraca i ptica. Ptice su primarni rezervoari i glavni domaćini virusa. Virus se umnožava u pticama koje su glavni izvori infekcije. 

Na krajnje slučajne domaćine (ljude, kopitare ili druge sisavce) virus se prenosi ubodom zaraženog komarca. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka kontaktom. Pojavljuje se u ljetnim i ranim jesenskim mjesecima. Infekcija u ljudi nakon inkubacije od dva do šest dana najčešće, u 70 do 80 posto slučajeva prolazi bez simptoma. Tek se kod 20 do 30 posto inficiranih manifestira kao akutna sistemska febrilna bolest praćena povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima, zglobovima... 

Radi se o relativno blažem obliku bolesti koji se naziva groznica Zapadnog Nila, čiji simptomi nalik na gripu traju od dva do pet dana. U manje od jedan posto inficiranih može se razviti teži oblik bolesti zbog zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, sa simptomima meningitisa, encefalitisa i vrlo rijetko akutne mlohave kljenuti. Pod povećanim su rizikom za razvoj težeg oblika bolesti starije osobe koje već imaju neku kroničnu bolest.

Pročitajte više